Uutinen

Reilun kaupan kiertue innostaa paikallistoimintaan

Syyskauden ajan pitkin Suomea kulkenut Reilu kauppa tutuksi -kiertue jakaa tietoa maailmankaupan rakenteista, innostaa osallistumaan ja tukee paikallisryhmien perustamisessa.
Sanna Jäppinen
2.12.2003

Reilun kaupan kiertue on tuottanut toivottua tulosta. Kiertue on osa Reilun kaupan edistämisyhdistyksen kolmevuotista, pääosin EU:n rahoittamaa Reilu kauppa tutuksi -hanketta, jonka tavoitteena on luoda paikallisryhmiä eri puolille maata. Elo-marraskuussa kiertue vieraili 11 paikkakunnalla, ja uusia ryhmiä on jo perustettu Lahteen, Jyväskylään, Hämeenlinnaan, Kouvolaan ja Joensuuhun. Myös Kepa on ollut mukana kiertueen yhteistyökumppanina.

Kuva:Joensuun reilun kaupan ryhmä (Kuvaaja: Milma Kettunen)

Syksyn viimeinen kiertuepaikka oli Joensuu. Sielläkin perustettiin uusi reilun kaupan paikallisryhmä.Kiertue jatkuu kevään ajan. "Paikkakuntia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta tarkoitus on hyödyntää esimerkiksi keväällä pidettäviä Mahdollisuuksien toreja", projektipäällikkö Tuulia Syvänen Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä kertoo. "Vierailemmme myös jo perustetuissa paikallisryhmissä ja annamme niille tukea toiminnan käynnistämiseen."

Syvänen on tyytyväinen syksyn satoon. "Kaikilla paikkakunnilla tapahtumiin tulleet ihmiset tiesivät kyllä reilun kaupan perusidean. Kyselyjä tuli lähinnä konkreettisista vaikutuksista kehitysmaan ihmisille, järjestelmän pelisäännöistä ja valvonnasta. Innostuttiinpa jossain puhumaan syvällisemminkin siitä, mikä tässä maailmassa oikein on vikana. Kiertuekonseptimme tuntui siis toimivan: keskustelua syntyi."

Reilun kaupan tuotteiden myynnin arvioidaan olleen vuonna 2002 noin 260 miljoonaa euroa, josta kehitysmaihin palautui 60-70 miljoonaa euroa – noin 35-40 miljoonaa enemmän kuin maailmanmarkkinahinnoilla. Suomesta reilun kaupan ostoksista kanavoitui vuonna 2002 lisätuloja suoraan tuottajille eli kehitysmaiden maaseuduille yli miljoona euroa.