Uutinen

Reilun kaupan järjestelmä sai palkinnon

Reilun kaupan järjestelmä saa kuningas Baudouinin palkinnon. Kahden vuoden välein jaettava kansainvälinen kehitysyhteistyöpalkinto on arvoltaan 150 000 euroa.
Laura Häkli
19.12.2002

Kuningas Baudouin -säätiö ilmoitti tänään, että sen kansainvälinen kehitysyhteistyöpalkinto myönnetään tänä vuonna Reilun kaupan järjestelmälle. 150 000 euron arvoista Kuningas Baudouinin palkintoa on jaettu vuodesta 1980 alkaen kahden vuoden välein. Säätiön mukaan 17 maassa toimiva Reilun kaupan järjestelmä on valittu palkinnonsaajaksi, koska se on parantanut kehitysmaiden viljelijöiden mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen kauppaan oikeudenmukaisilla ehdoilla ilman välikäsiä. Pienviljelijöiden, maatyöntekijöiden ja heidän perheidensä aseman parantaminen, liiketoiminnan helpottuminen ja pääsy kansainvälisille markkinoille on onnistunut nimenomaan Reilun kaupan järjestelmän kautta.

Belgiaa 42 vuotta hallinnut kuningas Baudouin oli hyvin tietoinen etelän ja pohjoisen välisestä sosiaalisesta epätasa-arvosta. Hänen innoittamansa säätiön tarkoituksena onkin kansainvälisillä palkinnoillaan antaa tunnustusta projekteille, jotka ovat onnistuneet merkittävästi tukemaan etelän kehittymistä. Aikaisemmin säätiö on tukenut palkinnoillaan mm. kehtysmaiden ruokaturvaan, aikuisten lukutaidon edistämiseen, aidsin vastaiseen taisteluun, rokotusten kehittämiseen ja maattomien aseman parantamiseen liittyvää työtä.

"Julkiset instituutiot ja yksityiset ihmiset lahjoittavat anteliaasti miljardeja euroja etelän kehitysapuun, mutta pitkällä tähtäimellä vain oikea taloudellinen kehitys voi kestävällä tavalla vapauttaa etelän köyhyydestä", sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja, YK:n aidsin vastaisen ohjelman (UNAIDS) pääjohtaja Peter Piot. Hän korostaa, että Reilu kauppa saa palkinnon nimenomaan edelläkävijän roolistaan. "Reilun kaupan tuotteiden sertifiointijärjestelmä antaa kuluttajille aidon valinnanmahdollisuuden päivittäisillä ostoksilla", palkintolautakunta toteaa. Lautakunnan mukaan Reilun kaupan ihmisyyttä ja kestävää kehitystä arvostavat periaatteet avoimesta, ennustettavasta ja syrjimättömästä kaupankäynnistä sopivat erittäin hyvin myös YK:n vuosituhattavoitteisiin.

Reilun kaupan idea syntyi yli neljäkymmentä vuotta sitten. Sen tarkoituksena oli tukea kehitysmaiden viljelijöitä, joiden asema oli jatkuvasti heikentynyt raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen laskun ja voimakkaan taloudellisen riippuvuuden takia. Reilu kauppa levisi kehitysmaatuotteisiin erikoistuneista pienistä maailmankaupoista ruokakauppoihin ja marketteihin 1980-luvulla, kun Euroopassa luotiin erityinen Reilun kaupan merkkijärjestelmä ja merkkiä alettiin myöntää myös tavallisissa kaupoissa myytäville tuotteille. Ensimmäiset Reilun kaupan merkillä varustetut kahvit tulivat kauppoihin Hollannissa 1988.

Reilun kaupan järjestelmä takaa, että kehitysmaiden tuottajat saavat työstään oikeudenmukaisen korvauksen. Kauppaa käydään suoraan viljelijöiden kanssa, heille taataan pitkä kauppasuhde ja mahdollisuus ennakkorahoitukseen. Suurtilojen työntekijöille Reilu kauppa takaa kohtuullisen palkan, hyvät työolosuhteet ja mahdollisuuden liittyä ammattiyhdistykseen. Tuotteiden valmistuksessa noudatetaan kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksia, YK:n ihmisoikeuksien julistusta ja lapsen oikeuksien julistusta.

Suomessa on myynnissä Reilun kaupan merkillä varustettua kahvia, teetä, kaakaota, sokeria, suklaata, hunajaa, mangoja ja banaaneja. Tuotteita myydään jo lähes jokaisessa ruokakaupassa.


Lisätietoja: www.kbprize.org ja www.reilukauppa.fi
Lasse Kosonen, toiminnanjohtaja p. (09) 7268 6650 / 044 287 5400, sähköposti: lasse.kosonen@reilukappa.fi
Laura Häkli, tiedottaja p. (09) 7268 6630 / 044 287 5401, laura.hakli@reilukauppa.fi
Anneke Theunissen, Information Officer p. +49 228 949 2312, a.theunissen@fairtrade.net
Peter Thesin, Press Officer, p.+32 2 549 0256, thesin.p@kbs-frb.be
 

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen tiedote 19.12 2002