Uutinen

Reilun kaupan hunaja myyntiin syykuussa

Tuulia Syvänen
16.8.2000

Reilun kaupan hunaja tulee Suomessa myyntiin syyskuussa 2000. Hunajan nimi on Reilun kaupan kesäkukkahunaja ja se tulee Latinalaisen Amerikan maista. Hunaja tulee laajaan jakeluun vähittäiskaupoissa. Hunajaa myydään seuraavissa kaupoissa Ekamarketit, Euromarketit, Maxit, Valintatalot, isot ja keskisuuret Prismat, isot S-marketit ja Stockmann. Tuote kuuluu myös Keskon valikoimiin. Hunaja on pakattu tyylikkäisiin 500 gramman lasipurkkeihin.

Reilun kaupan hunajan tuo maahan Hunajainen SAM Oy, joka on Suomen suurin hunajan maahantuoja. Reilun kaupan hunaja on korkealaatuista, pienviljelijöiden yhteisöiltä tulevaa hunajaa. Suomeen tuotavan hunajan tuottajayhteisöjä ovat Apicoop Chilessä, CAC Uruguayssa ja Apicultores del Sur Occidente Guatemalassa.

Ensimmäisenä maana merkkihunajan toi markkinoille Sveitsi vuonna 1993. Se jälkeen Reilu hunaja on tullut myyntiin Hollannissa (1995), Saksassa (1996) ja Italiassa (1998). Suomessa hunaja täydentää vuosi siten markkinoille tullutta Reilun kaupan norsuperhettä. Kahvi ja tee lanseerattiiin vuosi sitten ja tänä keväänä mukaan tuli suklaa, kaakao ja sokeri. Reilun kaupan hunajantuottajia on tällä hetkellä seitsemässä eri maassa: Meksikossa, Guatemalassa, Chilessä, Uruguayssa, Nicaraguassa, Vietnamissa ja Tansaniassa.

Oikeudenmukainen korvaus viljelijälle

Reilu hunaja, kuten muutkin Reilut tuotteet, takaavat tuottajalle Reilun kaupan hinnan tuotteesta. Hinta on aina maailmanmarkkinahintoja korkeampi, ja se määritellään kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

Reilun kaupan hunajan takuuhinta tuottajalle on tällä hetkellä yli 50 prosenttia korkeampi kuin maailmanmarkkinahinta.

Reilun kaupan merkki on ainoa puolueettoman järjestön valvoma eettisen kaupan merkki Suomessa. Järjestelmä tukee kehitysmaiden pienviljelijöitä ja takaa heille oikeudenmukaisen korvauksen työstä - korvauksen, joka mahdollistaa lapsien laittamisen kouluun ja ruuan perheelle.

Reilun kaupan järjestelmässä käydään kauppaa ilman turhia välikäsiä. Viljelijöille annetaan mahdollisuus ennakkorahoitukseen jopa 60 prosenttiin asti ja pitkiin sopimuksiin. Järjestelmä tuo kehitysmaiden pienviljelijät tasavertaisiksi kauppakumppaneiksi. Reilun kaupan hunaja tuotetaan perheviljelmillä, joita hoidetaan pääsääntöisesti ilman ulkopuolista palkattua työvoimaa.

Kehitysavun sijasta Reilu kauppa takaa mahdollisuuden ansaita toimeentulo omalla työllä, josta maksetaan oikeudenmukainen korvaus. Reilun kaupan järjestelmä takaa työntekijöiden oikeudet, kuten mahdollisuuden järjestäytyä ammatillisesti. Alle 14-vuotiaita työntekijöitä Reilun kaupan viljelmillä ei saa käyttää.

Pienviljelijöiden muodostamat mehiläishoitajien yhdistykset pyrkivät monipuolistamaan pientilojen tuotantoa, jotta ne eivät olisi riippuvaisia vain yhdestä tuotteesta. Reilun kaupan hunajasta saatu lisäansio jaetaan demokraattisesti jäsenten kesken. Lisärahalla parannetaan perheiden ja kyläyhteisöjen elinolosuhteita kehittämällä hunajatuotantotekniikkoja sekä edistämällä naisten osallistumista yhdistysten päätöksentekoon. Yhtenä tärkeimpänä tavoitteena on hunajan laadun kehittäminen ja sen tason varmistaminen

Reilun kaupan hunaja tuodaan Suomen markkinoille, sillä kotimainen hunajantuotanto ei kata kysyntää. Vuosittain myydystä hunajasta kotimainen tuotanto kattaa vain 40-70 prosenttia sadosta riippuen. Tällä hetkellä suomalaiset syövät keskimäärin puoli kiloa hunajaa vuodessa henkeä kohti.

Voimme toimittaa kuvia hunajapurkista, hunajareseptejä ja hunajapurkkeja. Kuva Reilun kaupan merkistä ja hunajapurkista on lehdistökäyttöön imuroitavissa www.reilukauppa.fi osoitteesta kohdasta Lehdistö.

Lisätietoja

Tuulia Syvänen, tiedottaja, puhelin 09-72686630 / 040-5256954 tuulia.syvanen@reilukauppa.fi

Lasse Kosonen, toiminnanjohtaja p. 09-72686650 / 040-5583577 lasse.kosonen@reilukauppa.fi

Kari Koivulehto, toimitusjohtaja, Hunajainen Sam Oy puhelin 09-8770330 kari.koivulehto@hunajainensam.fi

www.reilukauppa.fi ja www.hunajainensam.fi