Uutinen

Reilu kauppa kasvattaa vahvoja naisia Nepalissa

"Olen ylpeä siitä muutoksesta, minkä reilu kauppa on saanut aikaan nepalilaisten naisten elämässä", kertoo Revita Shrestha nepalilaisesta reilun kaupan tuottajajärjestöstä.
Ilona Niinikangas
16.10.2003

 

  Kuva: Revita Shrestha (Kuvaaja: Ilona Niinilangas)
 

"Naisilla on perinteisesti ollut hyvin vähän vaikutusvaltaa perheen raha-asioihin. Tilanne kuitenkin muuttuu kovaa vauhtia. Monet pientuottajanaisistamme ansaitsevat paremmin kuin heidän aviomiehensä, jotka tekevät kausiluontoisia hommia pelloilla ja rakennuksilla", Revita Shrestra sanoo.

Revita työskentelee Association for Craft Producers (ACP) – järjestön apulaisjohtajana. Järjestön palkkalistoilla on 1 000 käsityöläistä eri puolilla maata. Heistä valtaosa on naisia. Joukossa on kutojia, seppiä, keraamikkoja, huovuttajia sekä nahka- ja paperitöiden tekijöitä. Jos käsityöläisten perheet lasketaan mukaan, järjestön vaikutuspiiriin kuuluu yli 5 000 nepalilaista.

Kyse on hyvin köyhistä ihmisistä. "Teemme työtä niiden parissa, jotka ovat kaikkien heikoimmassa asemassa. Tarjoamme toimeentulomahdollisuuden lisäksi koulutusta, sairaanhoitopalveluita ja 45 päivän mittaisen palkallisen äitiysloman. Työntekijät voivat valita, haluavatko he työskennellä yksin vai yhdessä isomman ryhmän kanssa. Jotkut työskentelevät kotoa käsin ja hoitavat samalla lapsiaan. Toiset taas käyvät mieluummin töissä Katmandun palvelukeskuksessa tai paikallisten kyläyhdistysten tiloissa."

Järjestö perustettiin vuonna 1984 ulkomaisten avunantajien tuella. Tarkoitus oli auttaa käsityöläisiä kehittämään tuotteita ja opastaa markkinoinnissa. Nykyään ACP on omavarainen tuottajajärjestö, jonka liikevaihto on puoli miljoonaa dollaria vuodessa. Suurin osa tuotteista menee ulkomaan markkinoille, vaikka liiketoimintaa on myös kotimassa.

"Meillä on asiakkaina hotelleita ja ravintoloita. Lisäksi meillä on Katmandussa oma kauppa. Asiakkaista suurin osa on ulkomaalaisia. Nepalilaiset arvostavat reilun kaupan tuotteita, mutta ne ovat monille liian kalliita."

Maolaississien hampaissa


Epävarma yhteiskunnallinen tilanne näkyy myös tuottajajärjestön arjessa. Kotimaan myynti on pudonnut matkailijoiden vähenemisen myötä. Lisäksi maolaississit ovat polttaneet Kailalin kaupungissa sijaitsevan paikallistoimiston ja uhkailleet kutojia. Ulkomaista avustustoimintaa karsastavat kapinalliset ovat myös epäilleet, että käsitöitä myydään vain niille, jotka voivat maksaa ostoksensa dollareilla. Rauhoittaakseen tilannetta Länsi-Nepalissa asuvat käsityöläiset ovat avanneet Tehramumiin pienen kaupan, jossa he myyvät omia töitään.

Järjestölle riittää haasteita myös tulevaisuudessa. Tuotteita täytyy jatkuvasti uudistaa, jotta ne miellyttäisivät ostajia. Työnjälki ei aina ole tasaista ja värien kanssa on monenlaisia ongelmia. Kankaissa ja langoissa pitäisi käyttää vain ympäristöystävällisiä värejä, mutta järjestön on käytännössä hyvin vaikea kontrolloida yksittäisten työntekijöiden käyttämiä materiaaleja. Monet ostavat silkkaa tietämättömyyttään Intian puolelta edullisia värejä, jotka sisältävät myrkyllisiä aineita. Kylissä ei myöskään ole laitteita, joilla voi puhdistaa värjäyksessä käytettyä vettä.

Suurin haaste Revitan mielestä on kuitenkin siinä, miten järjestö pystyy tarjoamaan pientuottajilleen jatkuvasti töitä. "Joskus saattaa olla tilanne, ettei meillä ei ole pariin kuukauteen lainkaan työtä tarjolla. Se on murheellista."

Reilun kaupan viikkoa vietetään ympäri Suomea 17.-25.10. Tapahtumista enemmän Reilun kaupan sivuilla.