Uutinen

Reilu kauppa etenee Itä-Euroopassa

Puolassa, Tshekissä ja Unkarissa etenkin nuoret ovat heränneet eettisiksi kuluttajiksi.
Claudia Ciobanu
5.10.2009

IPS -- Reilun kaupan periaatteella toimivat kahvilat ja myymälät ovat alkaneet yleistyä Euroopan entisissä sosialistimaissa.

"Keski- ja Itä-Euroopassa ei ole totuttu ajattelemaan, että kuulumme kehittyneeseen osaan maailmaa", Puolan reilun kaupan liiton vetäjä Justyna Szambelan sanoo.

Hänen mukaansa alueen nuorilla on kuitenkin parempi itsetunto kuin vanhemmillaan ja he ymmärtävät kuluttajien valintojen vaikutuksen.

Puolan reilun kaupan järjestöjen juuret ovat usein uskonnollisissa, ympäristö- tai opiskelijajärjestöissä. Suoran kehitysmaatuonnin sijasta tuotteet ostetaan toistaiseksi Länsi-Euroopan maissa toimivilta reilun kaupan maahantuojilta.

Tshekin reilun kaupan yhdistys ostaa tuotteita myös muun muassa intialaiselta käsityöläisjärjestöltä, puheenjohtaja Tomas Bily kertoo.

Hän on mukana puuhaamassa Keski- ja Itä-Euroopan maiden yhteistä reilun kaupan järjestöä.

Unkarin Reilu maailma -yhdistykseen kuuluu nyt 11 järjestöä, ja yhteistyötä on viritelty Bulgariassa ja Romaniassa toimintaansa aloittelevien ryhmien kanssa.

Unkarin reilun kaupan liike voi ylpeillä sillä, että se toimittaa kahvin maansa presidentin kansliaan ja ympäristövaltuutetun toimistoon.