Uutinen

Rauhanturvaajat tulevat yhä useammin kehitysmaista

Tilastojen mukaan vauraat maat karttavat etenkin Afrikan konflikteja.
Thalif Deen
2.2.2004

IPS -- Afrikan selkkauksia rauhoittamaan lähetetyt YK-joukot koostuvat yhä useammin afrikkalaisista ja aasialaisista. Länsimaisia sotilaita palvelee Afrikassa erittäin vähän.

"Tilanteen tasapainottomuudesta kertoo se, että pikkuruisessa Kosovossa on 30 000 hengen vahvuiset Nato-joukot, mutta valtavaan Kongon demokraattiseen tasavaltaan on liiennyt vain 10 000 YK-sotilasta", YK:n apulaispääsihteeri Louise Frechette sanoo.

Kosovon pinta-ala on vajaat 11 000 neliökilometriä ja asukasluku noin 2,4 miljoonaa. Kongo taas vastaa kooltaan koko Länsi-Eurooppaa, ja asukkaita siellä on 57 miljoonaa. Arviolta 3,5 miljoonaa on kuollut vuonna 1998 alkaneissa taisteluissa.

"YK:n pitäisi toimia sen puolesta, että vahvat ja vauraat valtiot osoittaisivat solidaarisuutta heikkoja ja köyhiä maita kohtaan", Frechette muistuttaa.

Maailmanjärjestö valmistelee parhaillaan rauhanturvaoperaatioita kolmessa uudessa Afrikan maassa, Norsunluurannikolla, Sudanissa ja Burundissa.

"Vaikka länsimailla on hyvinvarustettuja joukkoja, useimmat niistä lähettävät Afrikkaan vain nimellisen edustuksen. Samaan aikaan ne ovat halukkaita turvaamaan rauhaa muualla", eräs afrikkalainen diplomaatti harmittelee.

Hän jatkaa, että YK:n viimeksi aloittamaan operaatioon Afrikan Liberiassa on toistaiseksi saatu vain 9 000 sotilasta, joista valtaosa kehitysmaista, vaikka tavoitteena on 15 000.

Washingtonissa toimivan TransAfrica Forumin johtaja Bill Fletcher Jr. hakee asenteista syitä länsimaiden haluttomuuteen osallistua Afrikan operaatioihin. "Jossakin määrin taustalla piillee ajatus, että mustan elämä ei ole yhtä arvokasta kuin valkoisen", hän pohtii.

Toisen selityksen Fletcher löytää komentosuhteista. Useimmat länsimaat eivät halua joukkojaan afrikkalaiseen tai aasialaiseen komentoon.

YK:n meneillään olevista 13 rauhanturvaoperaatiosta 5 sijoittuu Afrikkaan, jossa kohteina ovat Liberia, Etiopia ja Eritrea, Kongon demokraattinen tasavalta, Sierra Leone sekä Länsi-Saharan kansanäänestyksen valmistelu.

Norsunluurannikolla on määrä päästä täysimittaiseen rauhanturvaamiseen tänä vuonna. YK:n rauhanturvatoiminnasta vastaava alipääsihteeri Jean-Marie Guéhenno vetosi viime vuoden lopulla jäsenmaihin, jotta ne antaisivat lisää sinibaretteja erityisesti Liberiaa ja tulevia Afrikan operaatioita varten. YK:n suurimpiin kuuluva Kongon rauhanturvaoperaatio on kuvaava esimerkki vastuiden jakautumisesta.

Kongon demokraattisessa tasavallassa on noin 10 400 YK-sotilasta kaikkiaan 54 maasta. Joukosta löytyy 11 teollisuusmaata: Belgia (4 sotilasta), Britannia (5), Espanja (3), Irlanti (2) Kanada (7), Norja (5), Portugali (6), Ranska (8), Ruotsi (97), Sveitsi (2), Tanska (2).

Vastaavasti Uruguay on lähettänyt Kongoon 1 813 miestä, Etelä-Afrikka 1 404, Bangladesh 1 327 ja Pakistan 1 084.