Uutinen

Rasismikohua Sambiassa

Lauri Peltonen
21.3.2001

Keskiviikkona 21.3. vietetään YK:n kansainvälistä rotusorron ja rasismin vastaista päivää. Sambiassa ja sen lehdistössä on samaan aikaan virinnyt vilkas keskustelu sambialaisesta rasismista.

Viime viikolla hallituspuolue MMD:n voimahahmo, salkuton ministeri Michael Sata aloitti parlamentissa hyökkäyksen entistä MMD:n ministeriä, intialaista sukujuurta olevaa Dipak Patelia vastaan. Nykyisin Patel on sitoutumaton kansanedustaja ja presidentti Chiluban vastustaja.

Ministeri Satan rasistisiksi koettujen puheiden jalkeen MMD:n aktivistit ovat järjestäytyneet ja osoittaneet mieltään Patelin maasta karkoittamiseksi. Perusteluina ovat olleet Chiluban kritisointi ja Patelin syntyperä. Mielenosoituksissa on huudettu rasistisia iskulauseita ja kannettu banderolleja, joissa Patelin sanotaan julistaneen sodan sambialaisille ja kehotetaan menemään takaisin sinne mistä on tullutkin. Patel on syntynyt Lusakan keskussairaalassa vuonna 1953.

Patel on viime aikoina julkaissut Post-sanomalehdessä maksullisia ilmoituksia, joissa hän lainaa presidentti Chiluban vanhoja puheita ja kysyy, onko Chiluba sanojensa takana hakiessaan perustuslakiin muutosta, joka mahdollistaisi kolmannen presidenttikauden.

Rasistiset mielenilmaisut ovat leviämässä laajemmallekin. Sunnuntaina Lusakan MMD:n organisaattori Esther Nakawala vaati maatalousministeri Suresh Desai'ta "menemään takaisin Intiaan koska sambialaiset eivät halua ongelmia". "We can't allow them to be here, after all they are foreigners. We don't want them here", sanoi Nakawala tarkoittaen lähinnä intialaisperäistä väestöä. Desai kommentoi hyökkäystä lausumalla "racism will lower Zambia's dignity".