Uutinen

Raportti: Yli miljardi ihmistä elää ilman puhdasta vettä

Huono hallinto on pitkälti syynä maailman heikkoon vesitilanteeseen, todetaan neljännen Maailman vesifoorumin alla julkaistussa YK:n raportissa.
Sanna Jäppinen
10.3.2006

Lähes viidennes maailman väestöstä - noin 1,1 miljardia ihmistä - kärsii puhtaan juomaveden puutteesta ja 40 prosenttia on vailla kunnollisia vesi- ja viemäröintipalveluja. Puolet näistä ihmisistä asuu Kiinassa ja Intiassa, todetaan YK:n raportissa.

Raportin mukaan veden laatu vaikuttaa keskeisesti köyhien ihmisten elinoloihin ja terveyteen: arvion mukaan vuosittain jopa 1,6 miljoonaa ihmishenkeä säilyisi, jos taattaisiin puhdas juomavesi sekä saataisiin vesi- ja viemäröintipalveluiden ja hygienian tasoa nostettua.

"Water, a shared responsability" -raportin on teettänyt Unescon alainen vesiohjelma (World Water Assessment Programme, WWAP), ja se julkaistiin Mexico Cityssä 16.-22. maaliskuuta pidettävän neljännen Maailman vesifoorumin kynnyksellä.

Kun puhutaan vesipulasta, puhutaan köyhyydestä, ja yritykset parantaa vedenjakelua ovat osa köyhyyden vastaista taistelua, totesi WWAP:n koordinaattori Gordon Young raportin julkistustilaisuudessa IPS:n mukaan.

Raportin mukaan heikkoon vesitilanteeseen ovat syynä rajalliset resurssit ja ympäristönmuutokset, mutta ennen kaikkea taustalla ovat hallintojärjestelmiin liittyvät ongelmat. Päätökset siitä, kenelle, miten ja milloin vettä jaetaan, tehdään paitsi kansallisella tasolla, myös paikallishallinnossa, yksityisellä sektorilla ja kansalaisyhteiskunnan piirissä, todetaan Unescon tiedotteessa.

Raportin mukaan monet vakavasta vesipulasta kärsivät maat ovat myös korruptiolistan kärjessä. Esimerkiksi Intiassa poliittiseen korruptioon haaskaantuu vesisektorilla vuosittain miljoonia dollareita, kirjoittaa Hindu.com. Lähes kolmannes kyselytutkimukseen vastanneista intialaisista toteaa joutuneensa maksamaan lahjuksia saadakseen vesi- ja viemäröintipalveluja.

Lisää tietoa aiheesta