Uutinen

Raportti: Vapaakauppasopimukset uhka kehitykselle

EU ja Yhdysvallat painostavat vapaakauppasopimuksilla köyhiä maita WTO-neuvotteluja pidemmälle, Oxfamin raportissa todetaan. Kehitysmaaryhmittymä miettii parhaillaan Jakartassa keinoja WTO-kierroksen elvyttämiseksi.
Sanna Jäppinen
21.3.2007

Tällä hetkellä on voimassa yli 250 alueellista tai kahdenvälistä kauppasopimusta, ja sopimukset kattavat noin kolmanneksen maailman kaupasta. Teollisuusmaiden kanssa sopimuksia on tehnyt 25 kehitysmaata, ja lisäneuvotteluja käydään koko ajan, kerrotaan kansainvälisen Oxfam-kansalaisjärjestön "Signing Away the Future" -raportissa.

Oxfamin mukaan rikkaat maat, EU ja Yhdysvallat etunenässä, hyödyntävät alueellisia ja kahdenvälisiä sopimuksia saavuttaakseen myönnytyksiä, joita ei irtoa Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa, jossa neuvotellaan monenkeskisesti.

Teollisuusmaiden tähtäimessä ovat Oxfamin mukaan esimerkiksi huomattavasti nopeampi kaupan vapauttaminen ja tiukempi patenttilainsäädäntö kuin WTO-neuvotteluissa.

Markkinat auki, maataloustuet ennallaan

"Kauppa on tärkeää kasvulle, mutta nämä sopimukset ovat pahaksi kehitykselle", toteaa Oxfamin kauppakampanjan vetäjä Celine Charveriat. "Köyhiltä mailta vaaditaan isoja ja peruuttamattomia myönnytyksiä, mutta rikkaat maat ei anna juuri mitään vastapalvelukseksi."

"Köyhiä maita painostetaan vapaakauppasopimuksilla avaamaan markkinansa, mutta teollisuusmaiden ei tarvitse koskea maataloustukiaisiinsa, jotka johtavat ylituotantoon ja dumppaukseen", Charveriat sanoo.

Oxfam vaatii, että kaikissa kauppasopimuksissa, olivatpa ne monenkeskisiä, alueellisia tai kahdenvälisiä, olisi noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Kehitysmaiden erityiskohtelun tarve on tunnustettava.
  • Kehitysmaille on sallittava joustava patenttilainsäädäntö.
  • Peruspalvelut, kuten terveydenhuolto, on jätettävä kaupan vapauttamisen ulkopuolelle.
  • Hallituksilla on oltava oikeus säädellä ulkomaisia sijoittajia.
  • Kansalaisyhteiskunnan ja muiden toimijoiden on oltava mukana sopimusten neuvotteluprosessissa.

Kehitysmaat: Maataloustuet leikattava

G33 eli nykyisin 42 valtion muodostama kehitysmaiden ryhmittymä WTO:ssa kokoontuu parhaillaan Jakartassa vauhdittaakseen jäähyllä olevia WTO-neuvotteluja. WTO:n Dohan-neuvottelukierros on ollut jumissa kesästä 2006 lähtien, pitkälti maatalouskauppaan liittyvien erimielisyyksien takia.

"Tämän neuvottelukierroksen pitäisi olla kehityskierros, mutta päähuomio on kehitysmaiden markkinoiden avaamisessa teollisuusmaille, eikä päinvastoin", Intian kauppaministeri Kamal Nath totesi Bloomberg.comin mukaan. "Olen toiveikas sen suhteen, että teollisuusmaat osoittavat nyt johtajuutta."

Neuvottelujen etenemiseksi rikkaiden maiden olisi G33:n mielestä oltava valmiita eritoten leikkaamaan maataloustukiaan.

"On ironian huipentuma, että joka viides ihminen tällä planeetalla elää alle dollarilla päivässä, kun samaan aikaan joissain teollisuusmaissa karjaeläimestä saa yli kaksi kertaa enemmän tukiaisina", totesi G33:n puheenjohtajamaan Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono Bloomberg.comin mukaan.

Kokouksessa ovat mukana myös WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy ja EU:n kauppakomissaari Peter Mandelson. Mandelsonin mukaan viime aikoina neuvottelujen uudelleenlämmittelyssä on edistytty, mutta aika uhkaa loppua kesken: Yhdysvaltain kongressin myöntämä WTO-neuvottelumandaatti umpeutuu kesällä, The Financial Express uutisoi.

Lisää tietoa aiheesta