Uutinen

Raportti: Väestönkasvu kuriin vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi

YK:n vuosituhattavoitteita ei saavuteta ilman syntyvyyden säännöstelyä, arvioidaan Britannian parlamentaarikkojen raportissa.
Sanna Jäppinen
1.2.2007

Brittikansanedustajien tuoreessa raportissa vaaditaan palauttamaan syntyvyyden säännöstely keskeiseksi keinoksi köyhyyden vähentämisessä, uutisoi The Independent.

Raportin mukaan maailman johtajien olisi muistettava, että ehkäisypillereillä ja kondomeilla taistellaan köyhyyden ohella myös esimerkiksi ilmastonmuutosta vastaan.

1970-luvulta lähtien perhesuunnittelusta on tullut ruma sana ympäristö- ja nälkäkampanjoitsijoiden suussa. Syynä pahalle kaiulle on lähinnä pakkokeinojen käyttö syntyvyyden säännöstelyssä Kiinassa ja Intiassa, raportissa todetaan.

Kansanedustajat esittävät raportissaan "ylivoimaisia" todisteita sen puolesta, että YK:n vuosituhattavoitteita ei voida saavuttaa, jollei väestönkasvua saada kuriin. Kehitystavoitteisiin kuuluvat muun muassa äärimmäisen köyhyyden ja nälän puolittaminen, lapsi- ja äitiyskuolleisuuden suitsiminen sekä peruskoulutuksen takaaminen kaikille.

"Tässä ei ole kyse siitä, että kehittynyt maailma kertoo kehitysmaille, mitä niiden olisi tehtävä. Yhdessäkään maailman 50 köyhimmässä valtiossa ei olla sitä mieltä, että maan väkiluku olisi liian alhainen, ja 80 prosentissa maissa väestöä pidetään liian suurena", kansanedustaja Richard Ottaway totesi The Independentin mukaan.

Brittiedustajat toivovat maansa hallituksen haastavan erityisesti Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin ajaman uuskonservatiivisen suhtautumisen ehkäisyyn.

Lisää tietoa aiheesta