Uutinen

Raportti: Uusi velkakierre uhkaa helpotuksia saaneita maita

HIPC-velkahelpotusohjelmassa velkojaan anteeksi saaneista maasta kahdeksan on jo vaarassa luisua uuteen velkakierteeseen, todetaan Maailmanpankin itsenäisen arviointiryhmän raportissa.
Sanna Jäppinen
7.6.2006

Kansainvälisten rahoituslaitosten köyhimpien maiden HIPC-velkahelpotusohjelman puitteissa tekemien velkojen mitätöintien ansiosta 18 maan velkataakka on puolittunut. Kuitenkin kahdeksalla maalla on vaara luisua uudelleen kestämättömään velkatilanteeseen, todetaan "An Evaluation Update of the HIPC Initiative" -raportissa, jonka on tehnyt Maailmanpankin itsenäinen arviointiryhmä.

Kaikki kahdeksan raportin mainitsemaa maata ovat Afrikassa. Ne ovat Burkina Faso, Etiopia, Ghana, Mali, Mauritania, Ruanda, Tansania ja Uganda, uutisoi Business Day.

Raportin mukaan valtaosassa näistä maista uuden velkakriisin mahdollisuus on vielä kohtalaisen pieni, mutta kaikki ovat alttiita viennin vaihteluille, ja niissä kaivataan lisää helpotuksia ja huolellista velanhoitoa.

Velkojen mitätöinti ei siis yksin riitä, vaan on myös vahvistettava köyhien maiden kykyä hoitaa velkojen takaisinmaksua, raportissa todetaan.

Seurantaraportin mukaan vuodesta 1996 toimineessa HIPC-ohjelmassa mukana oleviin maihin kohdistettu kehitysapu on lisääntynyt suhteellisesti enemmän kuin muihin kehitysmaihin suunnattu apu. HIPC-maiden apu tuplaantui 8,8 miljardista dollarista 17,5 miljardiin vuosina 1999-2004, ja muissa kehitysmaissa lisäystä on tullut vain kolmanneksen verran.

Lisää tietoa aiheesta