Uutinen

Raportti: USA ja EU epäonnistuneet ihmisoikeuksien saralla

Yhdysvaltain hallinnon terrorisminvastaisesta toiminnasta on tullut vuoden 2005 aikana vakava este ihmisoikeuksien kunnioittamiselle, todetaan Human Rights Watchin vuosikatsauksessa. Järjestö kritisoi myös EU:n passiivisuutta ja vastuun välttelyä ihmisoikeuksien saralla.
Janne Hukka
23.1.2006

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin 18. tammikuuta julkaistun raportin mukaan viime vuoden aikana on tullut selväksi, että julkisuuteen nousseet sotavankien laittomat vangitsemiset ja kidutukseksi tulkittavat kuulustelumenetelmät edustavat Yhdysvaltain korkeimpien viranomaisten virallisesti hyväksymää linjaa.

Järjestön johtajan Kenneth Rothin mielestä tämä on erityisen tuomittavaa useista eri syistä. Ensinnäkin maailmanvallan käyttämät laittomat keinot saavat sen vaikuttamaan tekopyhältä ja vähentävät yleensäkin länsimaiden uskottavuutta niiden tuomitessa epädemokraattisten maiden rikkeitä, Roth kirjoittaa raportin johdannossa.

Laittomien keinojen järjestelmällinen käyttäminen myös lisää terroristien määrää synnyttämällä tyytymättömyyttä muslimimaissa, hän lisää.

Järjestön mukaan tuomittavaa on myös ajattelu perustellusta ihmisoikeuksien rikkomisesta terrorisminvastaisen sodan rajoissa. Tämä ajattelutapa on saanut Yhdysvaltain hallinnon suvaitsemaan ja kannattamaan useita sellaisia valtioita joita kohtaan sen tulisi suhtautua paljon hienovaraisemmin. Näistä muun muassa Pakistan, Indonesia ja Uzbekistan olivat kärkijoukossa, kun listataan ihmisoikeuksia viime vuonna rikkoneiden valtioita, IPS uutisoi.

Human Rights Watch tuomitsee myös vakavasti Euroopan unionin toiminnan. Järjestön mielestä unionin kritiikitön suhtautuminen Venäjään sai Yhdysvallat vaikuttamaan joskus lähes innokkaalta ihmisoikeuksien puolustajalta, kirjoittaa EUobserver.

Tämä tuli ilmi sekä kauppasuhteissa, unionin allekirjoittamassa "nolostuttavan positiivisessa" Tšetšenia-lausunnossa lokakuisessa EU:n ja Venäjän huippukokouksessa että haluttomuutena tukea Venäjän Tšetšenian-politiikkaa kritisoivaa aloitetta YK:n ihmisoikeuskomission kokouksessa.

Järjestö tulkitsee myös unionin kannattavan Afrikan ihmisoikeustilannetta sen ylläpitäessä läheisiä suhteita ihmisoikeuksia selkeästi rikkoviin valtioihin kuten Angolaan ja Ugandaan. EU ei ole myöskään koskaan julkisesti tuominnut Egyptiä sen rikkoessa unionin ja Egyptin välisiä ihmisoikeussopimuksia.

Lisäksi pyrkimykset parantaa Irakin sodan johdosta rikkoutuneita välejä Yhdysvaltoihin ovat saaneet EU:n sulkemaan silmänsä terrorismista epäiltyjen katoamisilta ja vankien kuljetuksilta kolmansiin maihin, järjestö lisää.

Lisää tietoa aiheesta