Uutinen

Raportti: "Ultraköyhiä" on edelleen 162 miljoonaa

Vaikka maailmassa on onnistuttu vähentämään köyhyyttä, on vähiten kohennusta tapahtunut alle puolella dollarilla päivässä kitkuttelevien asemassa, todetaan IFPRIn raportissa.
Sanna Jäppinen
7.11.2007

ifpri_aarimmainen_koyhyys.jpg Äärimmäinen köyhyyskin on suhteellista: ultraköyhiä, alle 50 sentillä päivässä eläviä ihmisiä on maailmassa 162 miljoonaa.

Noin miljardi ihmistä yrittää selvitä alle dollarilla päivässä. Kaikki he ovat äärimmäisen köyhiä, mutta kurjuudessakin on aste-eroja: 0,75-1 dollarilla päivässä elää 485 miljoonaa ihmistä, 0,5-0,75 dollarilla 332 miljoonaa ja köyhistä köyhimpiä, alle 50 sentillä päivässä eläviä on 162 miljoonaa - valtaosa Afrikassa.

Jos nämä 162 miljoonaa "ultraköyhää" koottaisiin yhteen valtioon, olisi maa väkimäärältään maailman seitsemänneksi suurin, muistutetaan International Food Policy Research Instituten (IFPRI) tuoreessa raportissa "The World's Most Deprived".

IFPRIn mukaan kaikkein köyhimmät ovat hyötyneet vähiten maailmassa viimeisen viidentoista vuoden aikana tapahtuneesta köyhyyden vähenemisestä.

"Ultraköyhien kohdalla köyhyyden väheneminen on ollut hitainta", toteaa Ruth Vargas Hill, yksi raportin tekijöistä, Reutersin mukaan. Jos tahti olisi sama kuin muilla äärimmäisessä köyhyydessä elävillä, olisi ultraköyhien määrä pienentynyt lähes neljällä prosentilla, mutta nyt vähennystä on tapahtunut alle kaksi prosenttia.

Miten talouskasvu köyhimpien ulottuville?

Köyhyyden väheneminen on edennyt hyvin vaihtelevasti eri alueilla. Eniten köyhyyttä on onnistuttu vähentämään Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, ja erityisesti eteläisessä Aasiassa myös alle 50 sentillä elävien määrä on vähentynyt huomattavasti. Tosin sielläkin hieman "vauraampien" köyhien elintaso on kohentunut suhteessa enemmän.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ultraköyhien määrä on sen sijaan vähentynyt erittäin vähän, ja alueella elää kolme neljännestä kaikkein köyhimmistä ihmistä.

Raportissa muistutetaan myös siitä, että vaikka yhä useampi köyhä ihminen muuttaa kaupunkiin, on kurjuus edelleen pahinta maaseudulla. Erityisesti kaikkein köyhimmät elävät neljä kertaa todennäköisemmin maaseudulla kuin kaupungissa.

"Talouskasvu on yksi vastaus ongelmaan, mutta tutkimustulosten perusteella se ei yksin riitä", Vargas Hill arvioi. "Usein tarvitaan lisäksi muita toimenpiteitä, jotta myös kaikkein köyhimmille voidaan tarjota mahdollisuus päästä osallisiksi kasvusta."

Tällaisia toimenpiteitä ovat raportin mukaan esimerkiksi peruspalvelujen, kuten terveydenhuollon ja koulutuksen, sekä infrastruktuurin ulottaminen syrjäseuduille ja sairausvakuutuksen takaaminen köyhimmille kotitalouksille.

 

Lisää tietoa aiheesta