Uutinen

Raportti: Sosiaalinen eriarvoisuus Latinalaisen Amerikan suurin ongelma

Latinalaisen Amerikan taloudet ovat kasvaneet, mutta erityisesti valtava yhteiskunnallinen eriarvoisuus on haaste hyvinvoinnin edistämisessä, todetaan Maailman talousfoorumin raportissa.
Sanna Jäppinen
23.4.2007

Latinalaisen Amerikan talouskasvu on ollut viime vuosina vahvaa, mutta kehitystä uhkaavat ennen muuta neljä tekijää: sosiaalinen eriarvoisuus, poliittinen epävakaus, taloudellinen haavoittuvuus ja ilmastonmuutos, totesi Gareth Shepherd, Maailman talousfoorumin (WEF) julkaiseman "Latin America@Risk" -raportin tekijä.

Shepherd muistuttaa, että riskit toki vaihtelevat suuresti ympäri maanosan, joka on "uskomattoman monimuotoinen".

Raportti julkaistiin ennen talousfoorumin kokoontumista Santiago de Chilessä 25.-26. huhtikuuta.

Raportin mukaan Latinalaisen Amerikan maiden taloudet ovat nyt huomattavasti vähemmän haavoittuvampia äkillisille talousheilahteluille kuin muutama vuosikymmen sitten - kiitos parantuneen finanssipolitiikan. Uusia haasteita syntyy kuitenkin esimerkiksi Kiinan vaikutuksen kasvaessa markkinoille ja Yhdysvaltain lisätessä protektionismia, Merco Press uutisoi.

WEFin mukaan demokratia ja poliittinen vakaus ovat historiallisesti olleet Latinalaisessa Amerikassa melko hyvällä mallilla, mutta nyt on nähtävissä uhkakuvia populististen ja globalisaatiota vastustavien tahojen suunnalta.

Ilmastonmuutos puolestaan aiheuttaa maaosalle merkittäviä valintatilanteita: esimerkiksi sen välillä, lisätäänkö voimakkaasti biopolttoaineiden tuotantoa vai suojellaanko sademetsien kaltaisia elintärkeitä luonnonvaroja, raportissa todetaan.

Suurin haaste on kuitenkin sosiaalisen ja taloudellisen eriarvoisuuden vähentämisessä. Raportin mukaan Latinalaisessa Amerikassa eriarvoisuus on huomattavinta koko maailmassa: noin 70 prosenttia väestöstä on sitä mieltä, että tulonjako on epäoikeudenmukaista tai erittäin epäoikeudenmukaista ja he jäävät osattomiksi lisääntyvästä vauraudesta.

Poliittiset uudistukset, pienten ja keskisuurten yritysten toiminnan edistäminen ja ennen kaikkea koulutukseen panostaminen ovat parhaita keinoja taistelussa eriarvoisuuden kitkemiseksi, raportissa todetaan.

Lisää tietoa aiheesta