Uutinen

Raportti: Rauhanturvaaminen on alkanut tuottaa tulosta

Kylmän sodan jälkeen YK on pystynyt järjestämään tehokkaita rauhanturvaamisoperaatioita. Sodat ovat vähentyneet 1990-luvun alun jälkeen 40 prosenttia.
Jari Nousiainen
19.10.2005

Tuoreen Human Security Report -tutkimuksen mukaan aseelliset konfliktit ovat vähentyneet 1990-luvun alun jälkeen merkittävästi ja niissä myös kuolee nykyään keskimäärin vähemmän ihmisiä.

Tutkimusta johtaneen Andrew Mackin mukaan kylmän sodan ja suurvaltojen vastakkainasettelun päättyminen vapautti YK:n toimimaan aktiivisesti konfliktien laannuttamiseksi, kirjoittaa Guardian. Nykyisin sodat ovat pienimuotoisempia, minkä johdosta niissä kuolee vähemmän ihmisiä - raakuudesta huolimatta, Mack kommentoi Reutersin mukaan.

YK on onnistunut konfliktien lopettamisessa Mackin mukaan 40-60 prosentissa tapauksista. Pakolaisten määrä on vähentynyt 45 prosenttia vuosien 1992 ja 2003 välillä. Kansanmurhat ovat vähentyneet muutamista vakavista tapauksista huolimatta 80 prosenttia vuosien 1988 ja 2001 välillä, Reutersin uutisessa todetaan.

Irakin sota on nostanut esille ihmisoikeuksien kannalta huolestuttavia aiheita. Ian Levine Human Rights Watchista kommentoi, että Irakin tilanne on todellinen uhka taantumiselle esimerkiksi vankien kohtelun suhteen. Hänestä raportti saatetaan helposti tulkita niin, ettei syytä huoleen ole, Reuters kirjoittaa.

Ainoastaan terrori-iskut ovat lisääntyneet viime vuosina. Niiden uhrien määrä ei kuitenkaan ole lähelläkään sodissa kuolleiden määrää. Terrori-iskuissa on kuollut keskimäärin alle tuhat ihmistä viimeisen 30 vuoden aikana kun sodissa samana aikana on kuollut kymmeniä tuhansia vuosittain, Guardian kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta