Uutinen

Raportti: Rajusti lisääntyneet luonnonmullistukset iskevät köyhiin

Ilmastoon liittyvien katastrofien määrä on nelinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä, todetaan Oxfamin raportissa. Muiden ilmastonmuutosten seurausten tavoin mullistuksista kärsivät eniten köyhät.
Sanna Jäppinen
26.11.2007

1980-luvun alussa luonnonmullistuksia oli keskimäärin 120 vuodessa, tänä päivänä niitä on noin 500, arvioidaan kansainvälisen Oxfam-kansalaisjärjestön uudessa raportissa. Katastrofeista vuosittain kärsivien ihmisten määrä on noussut noin 170 miljoonasta yli 250 miljoonaan.

"Climate Alarm" -raportin mukaan ilmaston ääri-ilmiöistä johtuvien katastrofien lisääntyminen on linjassa kansainvälisen tutkijayhteisön kehittämien ilmastomallinnuksien kanssa. Esimerkiksi tulvia on nykyisin kuusi kertaa enemmän kuin 1980-luvun alussa.

"Tänä vuonna olemme nähneet tulvia Etelä-Aasiassa, pitkin Afrikkaa sekä Meksikossa, ja niistä on kärsinyt jo yli 250 miljoonaa ihmistä. Eikä tämä ole mikään poikkeusvuosi, vaan jatkoa entistä oikukkaammille ja vaikeammin ennustettavissa oleville ilmaston ääri-ilmiöille, joita esiintyy entistä taajempaa ja jotka vaikuttavat yhä suurempaan ihmisjoukkoon", Oxfamin johtaja Barbara Stocking toteaa.

Erityisen haavoittuvaisia pienillekin muutoksille ilmastossa ovat ne köyhät ihmiset, joiden elinkeino on riippuvainen maanviljelystä.

"Vaatimaton" katastrofi ei kiinnosta avunantajia

Viime vuosina ovat lisääntyneet erityisesti pienet ja keskikokoiset luonnonkatastrofit. Suhteellisen vähäisetkin mullistukset saattavat varsinkin toistuessaan sysätä ihmiset ja yhteisöt syöksykierteeseen, josta on vaikea toipua.

Jaloilleen pääsyä vaikeuttaa usein se, että rikkailta mailta apua tulee helpommin näyttäville suuren luokan katastrofeille sekä maille, jotka ovat linjassa avunantajien ulkopoliittisten tavoitteiden kanssa, Oxfam arvioi.

"Nyt tarvitaan toimia, joilla luonnonmullistuksiin voidaan varautua paremmin", Barbara Stocking sanoo. Lisäksi Oxfam perää rikkaiden maiden hallituksia ja YK:ta kehittämään humanitaarista apua nopeammaksi, oikeudenmukaisemmaksi ja joustavammaksi.

Raportin mukaan kasvihuonepäästöt ovat pääsyy ilmastoon liittyvien katastrofien lisääntymiseen. Oxfam vaatii rikkaita valtiota varmistamaan joulukuussa Balilla pidettävässä YK:n ilmastokokouksessa paitsi omien päästömäärien vähentämisen myös sen, että jatkossa kehitysmaille taataan riittävästi apua ilmastonmuutoksen seurauksiin varautumiseen ja kasvihuonepäästöjen leikkaamiseen.

Lisää tietoa aiheesta