Uutinen

Raportti: Pentagon päättää Yhdysvaltojen avusta Latinalaiseen Amerikkaan

Yhdysvaltojen siviilihallinnon kontrolli avustuksista Latinalaiseen Amerikkaan on luisumassa puolustusministeriön päämajan Pentagonin käsiin avun painottuessa turvallisuushankkeisiin.
Jari Nousiainen
20.12.2005

Kolme Washingtonissa toimivaa tutkimuslaitosta, Washington Office on Latin America (WOLA), Latin America Working Group Education Fund (LAWGEF), sekä Centre for International Policy (CIP) ovat julkaisseet raportin Erasing the Lines, joka kiinnittää huomion ulkomaanavun päätösvallan siirtymiseen Yhdysvaltojen asevoimille.

Avun ohjautuessa sotilashallinnon kautta esimerkiksi populististen liikkeiden nousu Latinalaisen Amerikan maissa on tulkittu turvallisuusuhaksi, kirjoittaa IPS. Raportin laatijoiden mukaan sotilaallinen apu on moninkertaistunut 1990-luvun jälkeen, mikä on pois talouskehityksestä ja siviili-instituutioiden vahvistamisesta.

Kokonaisuudessaan apusummat Latinalaiseen Amerikkaan ovat pysyneet samoina, joten siviilirahoitus, jossa huomioidaan esimerkiksi ihmisoikeudet, on saanut väistyä sotilasrahoituksen tieltä, IPS:n uutisessa todetaan.

Tiedotteessaan raportin laatijat mainitsevat että Yhdysvallat pyrkii saamaan taloudellisesti ja sotilaallisesti tukemansa maat myöntämään syytesuojan sotilashenkilökunnalleen Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä. Monet maat ovat kuitenkin kieltäytyneet, vaikka Yhdysvallat on uhannut lakkauttaa apunsa.

IPS:n uutisessa mainitaan Yhdysvaltojen kongressissa vireillä oleva laki, joka lisäisi rahoitusta ulkomaisten poliisi- ja sotilasvoimien koulutukseen 750 miljoonaa dollaria. Osa lisärahasta menisi yleiseksi rahoitukseksi Latinalaisen Amerikan turvallisuusjoukoille ilman nimenomaista käyttötarkoitusta tai perustelua.

Lisää tietoa aiheesta