Uutinen

Raportti: Monella Aasian maalla vaikeuksia saavuttaa kehitystavoitteet

Vaikka Aasialla ja Tyynenmeren alueella menee kokonaisuutena melko hyvin, uhkaa moni keskeisistä vuosituhattavoitteista jäädä haaveeksi yksittäisten maiden kohdalla, todetaan YK:n raportissa.
Sanna Jäppinen
24.10.2006

 

 

Intialaisia dalit-lapsia (Kuva: Sini Kuvaja) Intialaisia kastittomia dalit-lapsia. (Kuva: Sini Kuvaja)

 

 

Verrattuna Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan ja jopa Latinalaiseen Amerikkaan Aasia kulkee vauhdilla kohti YK:n vuosituhattavoitteita, todetaan "Millennium Development Goals: Progress in Asia and the Pacific 2006" -raportissa.

Kehitystavoitteisiin kuuluu muun muassa äärimmäisen köyhyyden ja nälän puolittaminen sekä peruskoulutuksen takaaminen kaikille vuoteen 2015 mennessä.

YK:n Aasian ja Tyynenmeren alueen talous- ja sosiaalikomissioin (Unescap), YK:n kehitysohjelman UNDP:n ja Aasian kehityspankin tekemässä raportissa todetaan, että keskimääräisestä edistymisestä ja suhteellisesta kehityksestä huolimatta ei ole syytä juhlaan, koska absoluuttisin luvuin tarkasteltuna ihmiset elävät edelleen kurjissa oloissa.

Esimerkiksi kaksi kolmannesta Aasian väestöstä, noin 1,5 miljardia ihmistä, elää edelleen ilman perussanitaatiota ja kärsii huonon hygienian seurauksista. Alueella on myös suunnilleen kolme kertaa enemmän alipainoisia lapsia ja äärimmäisessä köyhyydessä eläviä ihmisiä kuin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa yhteensä.

Huonoimmat ennusteet vuosituhattavoitteiden saavuttamisen suhteen on raportin mukaan Bangladeshilla, Indonesialla, Laosilla, Mongolialla, Myanmarilla, Pakistanilla, Papua-Uudella-Guinealla ja Filippiineillä.

Erot suuria myös maiden sisällä

Raportissa muistutetaan, että erot ovat suuria paitsi maiden välillä myös niiden sisällä, lähinnä kaupunkien ja maaseudun välillä.

Esimerkiksi Kiina on saavuttamassa tai jo saavuttanut useimmat terveydenhuollolle ja köyhyyden vähentämiselle asetetut tavoitteet. Maan lapsi- ja äitiyskuolleisuus ovat matalia, samoin hiv-, malaria- ja tuberkuloositartuntojen määrä. Myös sukupuolten välinen tasa-arvo näyttää toteutuvan koulutuksessa.

Kuitenkin maan kehitys laahaa perässä esimerkiksi sanitaation suhteen, ja lapsikuolleisuus on maan vähemmän kehittyneissä läntisissä osissa jopa viisi kertaa suurempaa kuin rannikolla.

Myös Intiassa joidenkin vuosituhattavoitteiden suhteen on edistytty huomattavasti, mutta samalla köyhien osuus väestöstä on alueen korkeimpia.

"Paljon on vielä tehtävä, jos alueen hallitukset ovat tosissaan lunastamassa köyhille annetut vuosituhatlupaukset ja tähtäämässä kestävään kehitykseen", totesi Unescapin tilastoryhmän johtaja Pietro Gennari.

"Tällä hetkellä liian moni maa, jossa edistyminen on hidasta esimerkiksi koulutuksen ja terveydenhuollon suhteen, on sitoutunut käyttämään vain pienen osuuden bkt:stään näille sektoreille. Eniten huolta aiheuttavat maat eivät myöskään useimmiten saa riittävästi tuloja kaupan ja kehitysavun kautta", Gennari sanoi.

Lisää tietoa aiheesta

  • YK:n tiedote
  • "MDG Report: Progress in Asia and the Pacific 2006" -raportti