Uutinen

Raportti: Maanvuokraukseen tarvitaan yhteiset säännöt

Köyhien maiden pitäisi laatia kansainväliset ohjeet maan vuokraamisesta ulkomaisille sijoittajille, esittää ajatushautomo.
Jari Nousiainen
5.5.2009

Köyhät maatalousvaltaiset maat tarvitsevat pääomia, mutta paikallisten asukkaiden edut on varmistettava vuokrasopimuksissa, toteaa Washingtonissa toimivan ajatushautomon International Food Policy Research Instituten (IFPRI) raportti.

Ulkomaiset investoinnit voisivat kehittää köyhien alueiden infrastruktuuria, tuoda uusia työpaikkoja ja auttaa köyhyyden vähentämisessä tukemalla koulujen ja terveyskeskusten rakentamista, raportissa todetaan. Vastaavasti maakaupat uhkaavat paikallisia elinkeinoja ja ympäristöä.

Ulkopuoliset sijoittajat eivät välttämättä ymmärrä paikallisia perinteisiä oikeuksia. Tämä uhkaa miljoonien ihmisten elinkeinoja, huomauttaa IFPRI:n tutkija Ruth Meinzen-Dick Business Daily African artikkelissa.

Yhtenä esimerkkinä raportissa mainitaan eteläkorealaisen Daewoo-yhtiön neuvottelut 1,3 miljoonan hehtaarin vuokraamisesta Madagaskarilta maissin ja öljypalmun viljelyyn – käytännössä vastikkeetta. Tätä on pidetty yhtenä syynä Madagaskarin vallankaappaukseen keväällä.

IFPRI suosittelee sääntöjä sijoittajille ja maata vuokraaville hallituksille, jotka takaisivat paikallisten ihmisten oikeuksien ja ympäristön huomioimisen vaikka se olisi ristiriidassa taloudellisten intressien kanssa.

Business Daily Africa myös mainitsee, että Maailmanpankki on luvannut piakkoin julkaista ohjeistuksen sopimusten laatimisesta molempien osapuolten eduksi.

Lisää tietoa aiheesta