Uutinen

Raportti: Lasten oikeudet keskipisteeseen islamilaisessa maailmassa

Tuore raportti kehottaa islamilaisten maiden hallituksia nostamaan lasten aseman päätöksenteon keskipisteeseen. Aihetta käsitellään muun muassa marraskuussa pidettävässä ministerikokouksessa.
Sanna Jäppinen
27.9.2005

Maailman 2,3 miljardista lapsesta noin neljännes eli 600 miljoonaa asuu islamilaisessa maailmassa Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa. Niinpä oikeuksien takaaminen islamilaisen maailman lapsille on keskeinen osa köyhyyden vastaista taistelua samoin kuin inhimillisen kehityksen sekä rauhan ja turvallisuuden edistämistä, todetaan Investing in the Children of the Islamic World -raportissa.

Raportin ovat tehneet Unicef, islamilainen koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö ISESCO sekä islamilaisten maiden järjestö OIC.

"Raportissa esitetty tilastotieto ei ole uutta, mutta yhteistyö OIC:n, ISESCOn ja Unicefin välillä on", toteaa Unicefin kumppanuussuhteista vastaava Peter Crowley IPS:n uutisessa. "Yhtenä etuna järjestöjen välisessä yhteistyössä on mahdollisuus keskustella siitä, kuinka kulttuuri ja uskonto voivat vaikuttaa lapsiin kielteisesti - esimerkkeinä vaikkapa naisten sukuelinten silpominen ja lapsiavioliitot."

Yksi yhteistyön hedelmistä on 7.-9. marraskuuta Marokon Rabatissa järjestettävä OIC-maiden ministerikokous, jossa käsitellään lasten hyvinvointiin tähtäävä politiikkaa

Raportissa kiinnitetään huomiota erityisesti lapsi- ja äitikuolleisuuteen, koulutukseen, aliravitsemukseen ja hiv/aidsiin 57:ssä OIC-maassa. Maiden olosuhteet vaihtelevat suuresti, sillä mukana on valtioita rutiköyhästä Nigeristä vauraaseen Saudi-Arabiaan.

Vuosittain OIC-maissa kuolee noin 4,3 miljoonaa lasta vältettävissä oleviin tauteihin ja aliravitsemukseen, yli puolet heistä ensimmäisen elinvuoden aikana. Kaikkein heikoin tilanne on Saharan eteläpuolisen Afrikan islamilaisilla alueilla.