Uutinen

Raportti: Köyhät eivät ole hyötyneet maailmankaupasta

Kaksi vuosikymmentä kestänyt maailmankaupan kasvu ei ole parantanut köyhimpien maiden työntekijöiden tuloja tai asemaa, kertoo tuore raportti.
Jari Nousiainen
13.10.2009

Epävirallinen talous pyörittää monien kehitysmaiden arkea, ja suuri osa työväestöstä tekee epävirallista työtä – ilman sosiaaliturvaa tai virallisen työntekijän oikeuksia, pienellä palkalla. Tämä väestönosa ei ole Maailman kauppajärjestön WTO:n ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yhteisraportin mukaan juurikaan hyötynyt talouden globalisaatiosta.

Tilanne on jopa huonontunut, sillä raportin mukaan epävirallisen työn osuus on kasvanut, ja virallisen taloudenkin piirissä työntekijöiden asema on yhä useammin epävarma ja -selvä.

Suuri epävirallisen talouden osuus heikentää koko maan talouden kehitystä, raportissa todetaan. Maailmantalouden kasvusta osalliseksi pääseminen ei onnistu, koska yritykset eivät kykene kasvamaan viennin kehittämisen vaatimalla tavalla.

Poliittinen muutos tarpeen

Vaikka epävirallisuuden mittaaminen on vaikeaa, raportissa kerrotaan havaitun, että kymmenen prosentin lisäys epävirallisen työn osuudessa tarkoittaa viennin monipuolisuuden vähenemistä kymmenellä prosentilla.

Tärkeimpänä johtopäätöksenä raportissa todetaan, että kaupan vapauttamisella ja epävirallisen työn välillä ei ole yksinkertaista suhdetta. Kyse on ennen kaikkea poliittisista päätöksistä.

Jos virallisen talouden kehittymistä tuetaan esimerkiksi helpottamalla byrokratiaa ja tähtäämällä kauppasopimuksissa työpaikkojen lisäämiseen, epävirallisten työntekijöiden osuus voidaan raportin mukaan saada laskuun.

Lisää tietoa aiheesta