Uutinen

Raportti: Korruptio rehottaa Afrikassa

Virkamiesten ja poliitikkojen korruptoituneisuutta arvoiva indeksi sijoittaa Afrikan maat hännille.
Jari Nousiainen
18.10.2005

Transparency Internationalin Corruption Perceptions Index 2005 kertoo, että yli kahdessa kolmasosassa tutkituista 159 maasta korruptio on vakava ongelma.

Korruptio vaivaa pahiten Afrikkaa. Maanosan parhaan pistemäärän, 5,9, sai Botswana. Transparency Internationalin (TI) tutkimasta 44:stä Afrikan maasta 31 sai alle kolme pistettä asteikolla nollasta kymmeneen, jossa kymmenen tarkoittaa täysin korruptiosta puhdasta maata. Kakkossijalla olevan Suomen pistemäärä on 9,6.

Afrikan unionin vuonna 2002 tekemän selvityksen mukaan korruptio syö Afrikan bruttokansantuotteesta yli neljänneksen, noin 148 miljardia dollaria, The Nation -lehden artikkelissa todetaan.

Korruptio on nousussa esimerkiksi Kanadassa ja Irlannissa, kirjoittaa BBC. Parantumaan päin tilanne on Hongkongissa, Turkissa ja Nigeriassa. Tosin noususuunnasta huolimatta Nigeria on jaetulla 152. sijalla.

Reutersin haastattelema asiantuntija Richard Dowden huomauttaa, että kolme neljästä heikoiten sijoittuneesta Afrikan maasta on öljyntuottajamaita. Siksi Dowdenin mukaan myös länsimaisten öljy-yhtiöiden pitäisi ottaa vastuuta tilanteesta.

Yli 70 maata eli lähes puolet tutkituista maista sai alle kolme pistettä, mikä TI:n mukaan tarkoittaa erittäin vakavaa korruptiota. Viiteen pisteeseen tai sen yli pääsi vain 42 maata.

TI:n raportti perustuu liikemiesten ja analyytikkojen arvioihin korruptiosta. Kyselyissä arvioidaan ainoastaan virkamiesten ja poliitikkojen korruptoituneisuutta.

Lisää tietoa aiheesta