Uutinen

Raportti: Konfliktien ehkäisy tehokkainta köyhyyden vähentämistä

Konfliktit syövät suuren osan kehitysyhteistyörahoituksesta, todetaan brittikansanedustajien tekemässä raportissa.
Sanna Jäppinen
26.10.2006

Vuonna 2005 kehitysmaille annettu sitoumus avun kasvattamisesta saattaa jäädä tyhjäksi lupaukseksi konfliktien lisääntyessä, toteavat Britannian parlamentin kehitysyhteistyökomitean kansanedustajat tuoreessa raportissaan "Conflict and Development: Peacebuilding and Post-Conflict Reconstruction".

Esimerkiksi koko globaali kehitysapurahoitus vuonna 2004 oli 42 miljardia puntaa (62,5 miljardia euroa), ja keskimääräisesti arvioidut sisällissodan kustannukset köyhässä maassa ovat 29 miljardia puntaa (43 miljardia euroa), vertaavat kansanedustajat BBC:n mukaan. Raporttiin on kerätty aineistoa Sierra Leonesta, Ugandasta ja Kongosta.

Parlamentaarikkojen mukaan brittihallituksen pitäisi nostaa konfliktien ennaltaehkäisy poliittisen asialistan kärkeen.

"Konfliktien ennaltaehkäisy ja lopettaminen vaikuttavat enemmän köyhyyden vähentämiselle suotuisaan ympäristöön kuin mitkään rahakkaat apuohjelmat", kehitysyhteistyökomitean puheenjohtaja Malcolm Bruce totesi Guardianin uutisessa.

Raportissa kritisoidaan myös Britannian kauppa- ja teollisuusministeriötä siitä, ettei yritysten toimintaa konfliktin kourissa olevissa maissa valvota riittävästi.

Usein konfliktit pahenevat ja pitkittyvät, kun kiistan osapuolet näkevät yhteistyössä yritysten kanssa mahdollisuuksia rahantekoon. Brittiyhtiöitä arvostellaan osallisuudesta esimerkiksi timantti- ja öljykauppaan sota-alueilla.

Lisää tietoa aiheesta