Uutinen

Raportti: Kohti tasa-arvoa Etelä-Pohjoinen-suhteissa

Kepan uunituore raportti kertoo nelivuotisesta Intia-ohjelmasta, jonka tavoitteena oli luoda mahdollisimman tasa-arvoinen suhde Etelän ja Pohjoisen välille.
Ilona Niinikangas
1.9.2006

Intia-raportin kansiNelivuotisen Intia-ohjelman aikana pyrittiin lisäämään demokratiaa ja tasa-arvoa eteläisen pallonpuoliskon köyhien maiden, Etelän, ja vauraan Pohjoisen välillä aktivistivaihdon, vuoropuhelun, analyysien ja verkostoitumisen avulla.

Yhteistyötä tekivät Lokayan-järjestö ja CSDS-tutkimuslaitos Intiasta sekä Kepa. Virallinen ohjelma päättyi vuonna 2002, mutta yhteistyö suomalaisten ja intialaisten välillä jatkuu edelleen.

"Democratizing South-North Relations" -raportti on laadittu kehitysyhteistyötä tekeviä järjestöjä ajatellen. Tutkija Tiina Kontisen mukaan Intia-yhteistyössä oli erityisen hyvää se, että päämäärän lisäksi arvostettiin itse prosessia. Myös poliittisen ja historiallisen toimintaympäristön perusteellinen analyysi saa kiitosta.

Kontinen muistuttaa kirjoituksessaan, että niin hankeyhteistyössä kuin poliittisessa vaikuttamisessakin tarvitaan avoimeen vuorovaikutukseen pohjautuvaa suhdetta.

Harvalla suomalaisella järjestöllä on kuitenkaan varaa pitkiin käsitteellisiin keskusteluihin ja jatkuvaan matkustamiseen. Ja harva kumppani pystyy yhtä avoimesti kritisoimaan rahoittajaansa kuin Lokayan ja CSDS.

Democratizing South-North Relations. Learning from the association between Lokayan /CSDS (India) and KEPA (Finland). Toimittajat: Outi Hakkarainen ja Susanne Ådahl.

Kepan jäsenjärjestöt voivat tilata raportin ilmaiseksi, muille se maksaa neljä euroa. Tilaukset: info@kepa.fi. Raportin pdf-versio löytyy Raportit-sivulta.