Uutinen

Raportti: Kehitysrahoitus muualta kuin OECD-maista merkittävää

Liian usein kehitysavun ajatellaan tulevan vain rikkaista teollisuusmaista, tuoreessa raportissa todetaan. OECD:n ulkopuolisten maiden osuuden ennustetaan kasvavan.
Jari Nousiainen
29.11.2005

Rikkaat teollisuusmaat vastaavat suurimmasta osasta virallista humanitaarista ja kehitysapua. Jo pitkään kuitenkin oman osansa ovat tehneet myös OECD:n kehitysapukomiteaan (DAC) kuulumattomat maat, Britanniassa toimivan Overseas Development Instituten Humanitarian Policy Groupin raportissa kerrotaan.

DAC:hen kuulumattomien maiden panos olisi raportin mukaan huomioitava paremmin, jotta toimintaa voitaisiin koordinoida. OECD ei ole ollut avoin uusille tulokkaille, vaikka muutkin ovat antaneet kehitysapua 1960-luvulta asti, Reuters kirjoittaa.

Kiina, Saudi-Arabia ja Intia ovat raportin mukaan merkittäviä avunantajia, ja nykytilanteessa ne toimivat usein eri periaatteiden mukaan kuin OECD-maat. Erityisesti Afganistanin, Palestiinan ja Pohjois-Korean kriiseissä niiden panos on ollut merkittävä.

Raportissa korostetaan, etteivät "perinteisen avunantajien klubin" periaatteet ja käytännöt ole itsestään selvästi ainoita oikeita. Kehitysyhteistyörahoitusta uudistettaessa on raportin mukaan tärkeää ottaa huomioon avunantajien koko kirjo.

Muiden kuin DAC-maiden osuus virallisesta kehitysavusta on 1999-2004 välillä ollut jopa 12 prosenttia. Kiinan ja Intian voimakas talouskasvu lisää niiden merkitystä tulevaisuudessa jos ne jatkavat avustusbudjetin kasvattamista talouskasvun tahdissa.

Lisää tietoa aiheesta