Uutinen

Raportti: Kehitysmaissa kova talouskasvu - muttei riittävä

Kehitysmaiden talouskasvu jatkaa viime vuosien vahvaa nousua myös vuonna 2006, arvioidaan YK:n raportissa. Kasvu ei kuitenkaan riitä kehitystavoitteiden saavuttamiseen.
Sanna Jäppinen
30.1.2006

Koko maailman talouskasvu tulee olemaan vuonna 2006 hieman yli kolme prosenttia, arvioidaan YK:n The World Economic Situation and Prospects -raportissa. Tilannetta saattaa kuitenkin muuttaa esimerkiksi öljyn hinnan äkillinen nousu tai influenssapandemian puhkeaminen, kirjoittaa UN News.

Raportin mukaan talouskasvu hidastuu teollisuusmaissa: Yhdysvalloissa arvioitu taso on 3,1 prosenttia, Euroopassa 2,1  ja Japanissa kaksi prosenttia.  Kehitysmaissa kasvua on sen sijaan odotettavissa keskimäärin 5,6 prosenttia.

Nopeimmin kasvavat edelleen Kiina ja Intia, ja muuallakin Itä- ja Etelä-Aasiassa kasvun oletetaan olevan yli viisi prosenttia. Latinalaisen Amerikan arvioitu tahti on vain 3,9 prosenttia, johtuen Brasilian ja Meksikon talousvaikeuksista.

Afrikassa talouskasvun pitäisi pysyä selkeästi viiden prosentin yläpuolella, todetaan All African uutisessa. Raportin mukaan Afrikan tilannetta kohentaa erityisesti viime vuonna 65 prosenttia lisääntyneet suorat ulkomaiset investoinnit - tosin määrä on edelleenkin vain noin 11 prosenttia kaikista kehitysmaihin kohdennetuista suorista ulkomaisista investoinneista.

Maailman 50 köyhimmässä maassa talouskasvun arvellaan yltävän keskimäärin jopa 6,6 prosenttiin. Vaikka tahti on ennätysmäinen, ei se ole riittävä köyhyyden puolittamiseksi vuoteen 2015 mennessä YK:n vuosituhattavoitteiden mukaisesti, raportissa muistutetaan. Maailmanpankin arvioiden mukaan tarvittava taso olisi seitsemän prosenttia.

Köyhimpien maiden talouskasvu saattaa myös jäädä oletettua alhaisemmaksi, jos kaksi viime vuotta korkealla pysytelleet raaka-aineiden hinnat tippuvat vuoden aikana.

Lisää tietoa aiheesta