Uutinen

Raportti: Kehitysindikaattorit lupaavat Afrikalle hyvää

Talouskasvu vaihtelee Afrikan maasta toiseen huomattavasti, mutta yhteiskunnallisessa kehityksessä on lähes kaikkialla tapahtunut edistystä. Silti köyhien määrä kasvaa edelleen, todetaan Maailmanpankin raportissa.
Sanna Jäppinen
2.11.2006
Afrikan kehitysindikaattorit -raportti (Kuva: Maailmanpankki / Arne Hoel) 35 prosenttia afrikkalaisista elää maissa, joiden talouskasvu on viisi prosenttia vuodessa. Kolmannes asuu maissa, joissa tulot henkilöä kohden ovat laskussa. (Kuva: Maailmanpankki / Arne Hoel)

Useissa Afrikan maissa huomattava osuus väestöstä on onnistuttu nostamaan äärimmäisestä köyhyydestä, todetaan Maailmanpankin vuotuisessa "African Development Indicators (ADI) 2006" -raportissa.

Raportin mukaan äärimmäisen köyhyyden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä YK:n vuosituhattavoitteiden mukaisesti näyttää mahdolliselta muun muassa Senegalissa, Mosambikissa, Burkina Fasossa, Kamerunissa, Ugandassa, Ghanassa ja Kap Verdessä.

"Afrikka on tällä hetkellä liikkeessä oleva maanosa, jossa tapahtuu kouriintuntuvaa edistystä terveydenhuollon, koulutuksen, talouskasvun, kaupan ja köyhyyden vähentämisen suhteen", vakuuttaa Maailmanpankin Afrikasta vastaava apulaispääjohtaja Gobind Nankani pankin tiedotteen mukaan.

Talouskasvun suhteen vaihtelut maiden välillä ovat suuria. Ääripäitä ovat Zimbabwe - jossa kasvu jäi vuonna 2004 ainoana maanosan maana pakkasen puolella - sekä Päiväntasaajan Guinea, jossa kasvua tuli huimat 20,4 prosenttia. Kaikkiaan 16 mantereen valtiota on onnistunut pitämään vuotuisen bkt:n kasvun yli 4,5 prosentissa 1990-luvun puolivälistä lähtien.

"Siinä missä Afrikan maiden talouskasvu on ollut yhä vaihtelevampaa, on yhteiskunnallinen kehitys ollut melko yhdenmukaista kaikkialla, erityisesti koulutuksen ja terveydenhuollon suhteen", toteaa Maailmanpankin Afrikasta vastaava pääekonomisti John Page.

Hyvien uutisten listaan voi kirjata esimerkiksi perusopetukseen osallistuvien määrän kasvun ympäri mannerta, hiv/aidsin levinneisyyden ja lapsikuolemien määrän kääntymisen laskuun sekä sukupuolten välisen tasa-arvon kohentumisen useissa maissa.

Positiivisten tulevaisuudennäkymien ohella raportissa muistutetaan, että Afrikka on ainoa alue maailmassa, jossa köyhyydessä elävien ihmisten määrä nousee edelleen.

Maailmanpankin mukaan maanosan suuriin haasteisiin kuuluu muun muassa yritystoiminnalle suotuisan ympäristön luominen. Myös Afrikan maiden välistä kaupankäynti pitäisi lisätä.

Kaiken A ja O on kuitenkin hyvä hallinto ja maaosan runsaiden luonnonvarojen järkevä käyttö niin, että rikkaus jakautuu nykyistä tasaisemmin, Gobind Nankani muistuttaa.

Lisää tietoa aiheesta