Uutinen

Raportti: Kanadan kehitysapu täysremonttiin

Kanadan senaatin raportissa suositetaan maan kehitysapuviraston lakkauttamista nykymuodossaan, sillä kehitysyhteistyöhön suunnatuista miljardeista ei katsota olleen vastaavaa hyötyä.
Sanna Jäppinen
20.2.2007

Kanadan kehitysapuviraston CIDAn kautta on vuodesta 1968 lähtien suunnattu Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan 12,4 miljardia dollaria, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi, maan senaatin ulkopoliittisen valiokunnan laatimassa raportissa todetaan.

Pääkritiikki heikkojen tulosten ohella kohdistuu siihen, että CIDAn henkilökunnasta 81 prosenttia työskentelee Ottawassa, ei suinkaan Afrikassa. CIDAa on myös arvosteltu hitaimmaksi maailmalla kahdenvälistä kehitysapua pyörittävistä instituutioista, The Ottawa Citizen uutisoi.

Raportin ykkössuosituksena on, että kehitysapuvirasto lakkautettaisiin nykymuodossaan ja tilalle perustettaisiin "Afrikka-toimisto", jossa työskentelisi kehitysyhteistyöväkeä, diplomaatteja ja turvallisuusihmisiä - yhteisenä tavoitteenaan edesauttaa taloudellista kehitystä, The Ottawa Citizen kirjoittaa.

Henkilöstöpolitiikka olisi käännettävä ylösalaisin niin, että valtaosa väestä työskentelisi Afrikassa.

Jos CIDA kuitenkin halutaan säilyttää, suosittavat raportin tekijät, että virastolle määriteltäisiin nykyistä selkeämmät tavoitteet, joita parlamentti voisi arvioida ja seurata.

Kanadan ratkaisuilla voi olla kauaskantoisia seurauksia, sillä maa kuuluu maailman vauraimpien G7-valtioiden joukkoon. G7:n ja Venäjän muodostaman G8:n kesällä Saksassa pidettävältä huippukokoukselta odotetaan vastauksia siihen, kuinka kehitysapua aiotaan lisätä ja parantaa aiempien lupausten mukaisesti.

Lisää tietoa aiheesta

  • The Ottawa Citizen: Senate panel suggests end to Canadian aid agency