Uutinen

Raportti: Joissakin eteläisen Afrikan maissa köyhyyden puolittaminen onnistuu

Vaikka YK:n huippukokouksen lopputulos ei lupaa hyvää vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi, on Afrikan maillakin vielä toivoa, todetaan YK:n Afrikan talouskomission (Uneca) raportissa.
Sanna Jäppinen
15.9.2005

Unecan raportin mukaan Pohjois-Afrikan maista kaikki tulevat nykytahdilla saavuttamaan suurimman osan YK:n kehitystavoitteista. Tavoitteiden keskeinen päämäärä eli äärimmäisen köyhyyden puolitus vuoteen 2015 mennessä näyttää todennäköiseltä Saharan eteläpuolisen Afrikan maista Ghanassa, Botswanassa, Ugandassa ja Burkina Fasossa. Myös Ruanda ja Gambia saavuttavat luultavasti osan tavoitteista.

Muissakaan maissa ei ole vielä syytä vaipua täysin epätoivoon, sillä poliittisilla suunnanmuutoksilla ainakin osa tavoitteista on vielä saavutettavissa. Raportin pääsanoma on, että jokaista maata täytyy katsoa erillisenä tapauksena. "Afrikan tahti on hidas, ja sitä täytyy nopeuttaa. Usein kuitenkaan annetaan vaikutelma, ettei tapahdu minkäänlaista edistystä, josta voisi raportoida - ja se ei pidä paikkaansa", toteaa Unecan pääsihteeri K.Y. Amoako.

Vaikka alkaa näyttää selvältä, ettei vuosituhattavoitteita kokonaisuudessaan saavuteta, ovat tavoitteet Unecan mukaan kuitenkaan kiihdyttäneet monien jähmeiden kehitysohjelmien toteutusta ja antaneet sysäyksen siihen, että inhimillisen kehityksen heikentymiselle yritetään tehdä jotakin.

Konkreettisena esimerkkinä vuosituhattavoitteiden ottamista osaksi poliittista päätöksentekoa raportti mainitsee NEPADin eli Afrikan maiden kumppanuusohjelman, joka tähtää maanosan talouden kasvuun.

Lisää tietoa aiheesta