Uutinen

Raportti: Ilmastopakolaisille kansainvälistä tukea

Ilmastonmuutoksen hävittäessä asuinsijoja ja viljelysmaita köyhissä maissa ihmiset tarvitsevat tukea päästäkseen muuttamaan muualle, kertoo tuore raportti.
Jari Nousiainen
11.6.2009

Luonnonkatastrofit lisääntyvät, joet ensin tulvivat ja sitten kuivuvat ja meri peittää alleen asuinalueita ja peltoja – eikä ihmisillä ole mahdollisuutta paeta riittävän kauas muutosten tieltä.

Tällaisen skenaarion esittää 9. kesäkuuta julkaistu YK-yliopiston, CARE Internationalin ja Columbian yliopiston tekemä tutkimus "In Search of Shelter: Mapping the Effects of Climate Change on Human Migration and Displacement".

Raportti kehottaa ottamaan muuttoliikkeen tarpeen huomioon ilmastosopimusta neuvoteltaessa, sillä ilmastonmuutos uhkaa jopa useiden satojen miljoonien ihmisten elämää. Köyhimmät eivät kuitenkaan omin avuin kykene muuttamaan juurikaan turvallisempaan paikkaan.

Suolavettä, tulvia ja kuivuutta

Gangesin, Mekongin ja Niilin suistoalueilla asutus on tiivistä, ja raportissa arvioidaan, että merenpinnan nousu metrin verran hävittäisi vähintään 1,5 miljoonaa hehtaaria viljelysmaata näiltä alueilta.

Aasiassa jäätiköiden sulaessa ensin tulvat lisääntyvät ja sen jälkeen jokien vesimäärä hupenee aiheuttaen kuivuutta. Vastaavasti kuivuuden ennustetaan pahenevan Keski-Amerikassa ja suurimmassa osassa Sahelin aluetta Länsi-Afrikassa.

Tavanomaiset sotien tai vainojen liikkeelle ajamat pakolaiset voivat ehkä joskus palata kotiinsa, mutta kuivuneilta tai meren valtaamilta alueilta paenneilla ei sitä toivoa ole. Raportissa painotetaan, että heikkenevien ympäristöolojen vuoksi muuttavia ihmisiä ei tule pitää vapaaehtoisina, parempia taloudellisia oloja etsivinä siirtolaisina.

Raportissa kehotetaan tunnustamaan ihmisten oikeus uuteen asuinpaikkaan heidän kotimaansa jäädessä esimerkiksi meren alle, kuten Tuvalulle ja Malediiveille uhkaa käydä. Ilman kansainvälistä apua ihmiset joutuvat vain jatkuvasti pakenemaan nousevan veden tieltä lähimmälle kuivalle maalle.

Lisää tietoa aiheesta