Uutinen

Raportti: Ilmastonmuutoksesta entistä varmempaa tietoa

Kasvihuonepäästöjen aiheuttamat seuraukset saattavat olla luultuja vakavammat, todetaan brittihallituksen julkaisemassa tutkimuksessa. Raportissa muistutetaan, että pahiten kärsivät köyhät maat.
Sanna Jäppinen
1.2.2006

Britannian hallituksen tammikuun lopussa julkistama Avoiding Dangerous Climate Change -tutkimus pohjautuu tuloksiin, joita esiteltiin helmikuussa 2005 G8-johtajien kokouksen yhteydessä pidetyssä ilmastokonferenssissa.

"Tämä teos on enemmän kuin konferenssimuistio. Se on korvaamaton apuväline kaikille niille, jotka haluavat lisätä globaalia ymmärrystä ilmastonmuutoksesta ja vaikuttaa siihen, että ihmiskunta käy käsiksi ongelmaan", totesi pääministeri Tony Blair kirjan saatesanoiksi.

Tuore tutkimus tarjoaa tarkennuksia YK:n vuonna 2001 julkaisemaan raporttiin, jossa varmistui, että ilmasto on lämpenemässä ja päätekijöinä ovat öljyn, maakaasun ja hiilen polttamisesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Raportin mukaan vuoden 1990 päästömäärillä lämpötilat nousisivat 1,4-5,8 astetta vuoteen 2100 mennessä, todetaan AFP:n uutisessa.

Nyt pystytään yhä varmemmin sanomaan, millaisia seurauksia lämpenemisestä on odotettavissa. Tutkimuksen mukaan Grönlannin jääpeite voi alkaa sulaa, jos ilmasto lämpenee nykyisestä 2,7 astetta, ja kolmen asteen nousu käynnistäisi Etelämantereen jään sulamisen. Tämä vaikuttaisi merenpinnan nousuun jo tällä vuosisadalla.

Tutkimuksessa todetaan, että kun lämpötila nousee yli kaksi astetta, riskit kasvavat merkittävästi. Seurauksena saattaa olla lukuisien lajien sukupuutto sekä huomattavasti lisääntyvä ruoka- ja vesipulan riski, erityisesti kehitysmaissa, BBC uutisoi.

Britannian ympäristöministeri Margaret Beckettin mukaan tutkimuksen johtopäätökset saattavat olla järkytys suurelle yleisölle, BBC kirjoittaa. "Muutokset eivät tapahdu hetkessä vaan ehkä tuhannen vuoden kuluessa, mutta luulen, että muutosten peruuttamattomuus tuo asian lähelle ihmisiä."

Tutkimuksen mukaan kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi tarvittava teknologinen osaaminen on jo olemassa. Suurimpia hidasteita esimerkiksi uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiseen ovat oman edun tavoittelu, kulttuuriset raja-aidat sekä suoranainen tietämättömyys, BBC kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta