Uutinen

Raportti: Ihmiset ensin kun kriisiä ratkotaan

Kehitysmaiden ahdinko on talouskriisiä vanhempi asia, mutta kriisi vie köyhät syvemmälle köyhyyteen. Järjestöverkosto Social Watchin vuosijulkaisun mukaan avain on ihmisiin sijoittaminen.
Esa Salminen
23.9.2009

Tarvitaan järeää sosiaalista sijoittamista, jotta maailmantalous saadaan jaloilleen, ja jotta talouskriisin haitalliset vaikutukset työläisiin, naisiin ja lapsiin saadaan minimoitua. Näin todetaan kansainvälisen Social Watch -järjestöverkoston vuosijulkaisussa.

Raportti julkaistiin 23. syyskuuta Pittsburghissa rikkaiden maiden ja kehittyvien talouksien G20-ryhmän kokouksen aattona. Tuomalla tutkimuksensa Pittsburghiin raportin tekijät haluavat muistuttaa, että köyhimpien maiden - joilla ei ollut osaa talouskriisin syntyyn - ohittaminen G20:n tapaisten kansainvälisten foorumien osallistujalistoilta hankaloittaa entisestään oikeudenmukaisen maailmanpolitiikan luomista.

People First -nimisessä julkaisussa esitellään esimerkein talouskriisin seurauksia 61 eri maasta, ja tarjotaan kansalaisyhteiskunnan ratkaisuja kriisiin vastaamiseen.

Raportin lukuisat esimerkit muistuttavat lukijaa siitä, etteivät kehitysmaiden ongelmat johdu talouskriisistä, vaan monimutkaisesta historiallisten, poliittisten ja kulttuuristen ongelmien vyyhdistä. Raportin mukaan voidaankin sanoa, että monet maat ovat eläneet kriisissä jo vuosikymmeniä. Näiden jo valmiiksi vakavien ongelmien päälle on viimeisimpänä rytissyt maailmanlaajuinen talouskriisi, joka ajaa köyhiä maita ja niiden asukkaita entistä ahtaammalle.

Lisää tietoa aiheesta