Uutinen

Raportti: Hallitukset eivät tee tarpeeksi korruption kitkemiseksi

Julkisten palvelujen saanti vaatii edelleen lahjontaa useissa maissa. Yleisintä tämä on Afrikassa, todetaan tavallisten kansalaisten näkemyksiä luotaavassa raportissa.
Sanna Jäppinen
7.12.2006

"Maailmanlaajuinen kysely osoittaa, että korruptiolla on dramaattisia vaikutuksia yksilöiden elämään", totesi Huguette Labelle, korruption vastaisen Transparency International -järjestön (TI) puheenjohtaja "2006 Global Corruption Barometer" -raportin julkistustilaisuudessa 7. joulukuuta.

Neljännen kerran ilmestyneessä raportissa tarkastellaan yleistä mielipidettä korruptiosta 62 maassa. Haastateltavana on ollut lähes 60 000 ihmistä. Ensimmäisen kerran kansalaisilta on kysytty myös käytännön kokemuksia korruptiosta.

Barometrissa kyseltiin muun muassa julkisten palvelujen ja lahjusten suhteesta. Kaikkein yleisimmin voitelurahaa annetaan poliiseille, raportissa todetaan. Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa noin kolmannes poliisin kanssa asioineista vastaajista totesi päätyneensä maksamaan lahjuksia.

Kaiken kaikkiaan julkisten palvelujen saanti on useimmin kytköksissä lahjuksiin Afrikan maissa. Suurimmat summat vaaditaan erilaisten rekisteröintien ja lupien yhteydessä, mutta köyhimpien elämään vaikuttaa eniten se, että esimerkiksi sähkö ja monet muutkin peruspalvelut jäävät haaveeksi ilman lahjusrahaa.

Suurimmat vaikutukset ihmisten arkielämään korruptiolla on barometrin mukaan Boliviassa, Keniassa, Nigeriassa, Filippiineillä, Etelä-Koreassa ja Turkissa. Näissä maissa yli 70 prosenttia vastaajista ilmoitti, että korruptio on vaikuttanut heidän elämäänsä huomattavasti. Euroopan maissa saman arvion oli tehnyt keskimäärin 22 prosenttia vastanneista.

TI: YK:n sopimus tärkein työkalu

Raportissa muistutetaan, että kansalaiset ovat tyytymättömiä hallitustensa toimiin korruption kitkemiseksi. Lähes 70 prosenttia vastanneista totesi, etteivät hallitukset toimi riittävän tehokkaasti korruption vastaisessa taistelussa.

TI arvioi, että YK:n korruption vastainen sopimus on tärkein työkalu taistelussa. Sopimuksen allekirjoittajamaat kokoontuvat Jordaniassa 10.-14. joulukuuta keskustelemaan siitä, miten globaalia työtä jatkossa tehdään.

"Tämänpäiväinen raportti on herätys niille hallituksille, jotka eivät vielä ole nostaneet korruption vastaista työtä ykkössijalle", Huguette Labelle muistutti.

"Ensi viikolla hallituksilla on Jordaniassa mahdollisuus ottaa konkreettisia askelia sopimuksen toimeenpanossa ja sen edistymisen tarkkailussa. Viestini niille maille, jotka eivät vielä ole ratifioineet tätä uraauurtavaa sopimusta, on selvä: poissaolonne on silmiinpistävää. Nyt teillä on tilaisuus liittyä taisteluun. Maailma odottaa."

Raportti julkistettiin 9. joulukuuta vietettävän korruption vastaisen päivän alla.

Lisää tietoa aiheesta