Uutinen

Raportti: G7-maiden tunnustettava vastuuttomat velat

Jos rikkaat maat haluavat todella kitkeä korruptiota ja edistää hyvää hallintoa, niiden pitää katsoa menneisyyteen ja myöntää vastuuton lainanantonsa kehitysmaille, todetaan järjestöjen raportissa.
Sanna Jäppinen
13.2.2007

Kehitysmaiden ei pitäisi maksaa epäoikeutettuja velkoja, jotka ovat yhtä lailla vastuuttoman lainanantajan aikaansaannosta, todetaan "Skeletons in the Cupboard: Illegitimate Debt Claims of the G7" -raportissa.

Epäoikeutetuilla veloilla tarkoitetaan tapauksia, joissa on esimerkiksi ostettu poliittisia liittolaisia myöntämällä lainoja korruptoituneiksi tiedetyille hallituksille tai on ensisijaisesti edistetty rikkaan maan yritystoimintaa.

Raportti on useiden G7-maissa - Britanniassa, Italiassa, Japanissa, Kanadassa, Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa - toimivien kansalaisjärjestöjen yhdessä tuottama. Mukana ovat muun muassa eurooppalaisjärjestöjen Eurodad-verkosto, Britannian ja Yhdysvaltain Jubilee-velkakampanjat, Probe International Kanadasta ja PARC Japanista.

"Lainanantajien on oltava tilivelvollisia huonoista päätöksistään ja jaettava vastuu virheistä. Pohjoisen poliitikoilla on pakkomielle korruptiosta ja siitä, että veronmaksajien rahat käytetään hyvin eivätkä ne valuisi eliitin taskuihin", toteaa Gail Hurley Eurodadista.

"Huoli on aiheellista, mutta hallituksemme eivät ole uskottavia, jollei periaatteita sovelleta myös menneisyyteen. Ei ole hyväksyttävää, että G7 saarnaa kehitysmaille hyvästä hallinnosta, jos samaan aikaan kerätään maksuja veloista, jotka ovat syntyneet korruptoituneesti."

Norja näyttää mallia

Raportissa nostetaan esille tapauksia kunkin G7-maan vastuuttomasta lainanannosta.

Esimerkiksi Saksa vei sotalaivoja diktaattori Suharton Indonesiaan välittämättä siitä, kuinka aluksia käytettäisiin kansainvälisissä konflikteissa. Italia puolestaan myi aikanaan Ecuadorille kolme vesiturbiinia, vaikka tarvetta oli vain kahdelle ja vesivoimalan ympäristöhaitat olivat selkeästi tiedossa.

Britannian syntilistalta löytyy laina brittiyritykselle, joka tarjosi konsulttipalveluja Keniassa pöyristyttävään ylihintaan, ja Kanada tuki padonrakennusta Argentiinassa ja Paraguayssa, vaikka sotilashallituksen syytettiin vetävän välistä miljardeja dollareja.

Norja myönsi ensimmäisenä maana "jaetun vastuunsa" kehitysmaiden veloista mitätöidessään lokakuussa 2006 viiden kehitysmaan velat. Velat olivat seurausta Norjan 1970-luvulla harjoittamasta laivaviennistä, jolla tuettiin maan omaa laivateollisuutta.

Raportissaan järjestöt kehottavat G7-maita seuramaan Norjan viitoittamalla tiellä.

Lisää tietoa aiheesta