Uutinen

Raportti: EU-komissio värväsi tukea Afrikan EPA-sopimuksille

Euroopan parlamentti ei ole reagoinut paljastuksiin komission kähminnöistä afrikkalaisen liike-elämän tuen järjestämiseksi EPA-sopimuksille.
Jari Nousiainen
11.5.2009

Yritysten lobbausta EU:ssa vahtiva Corporate Europe Observatory -järjestö paljasti raportissaan 23. maaliskuuta, että EU:n komissio on organisoinut ja rahoittanut keinotekoista tukea EU:n ja Afrikan maiden kahdenvälisille EPA-kauppasopimuksille.

Skandaalinkäryisyydestä huolimatta asia on jäänyt hyvin vähälle huomiolle, todetaan IPS:n uutisessa. Euroopan parlamentti ei ole reagoinut tapaukseen käytännössä mitenkään, ja IPS:n toimittajalle liki kukaan ei suostunut edes kommentoimaan asiaa. Osa sanoi, ettei tiennyt komission toimista.

Sekä Euroopan vihreiden kauppaneuvonantaja Martin Koehler että komission asiakirjoja tutkinut Pia Eberhardt toteavat, että tällainen toiminta ei ole komissiolta uutta. "Komission toimia EPA-sopimusten markkinoinnissa pidetään kaikesta röyhkeydestään huolimatta normaalina", Eberhardt kommentoi IPS:lle.

Raportin mukaan komission ohjeistuksen perusteella luotiin EU-Africa Business Forum, jonka tarkoitus oli tuottaa myönteisiä lausuntoja komission esittämistä sopimusehdotuksista.

Tekaistulla kannatuksella saatiin aikaan vaikutelma, että afrikkalaisyritykset pitävät EPA-sopimuksia hyvinä. Samalla aitojen afrikkalaisyritysten näkemykset jyrättiin yli, koska ne olisivat voineet hidastaa komission tavoitteiden toteutumista.

EU pyrkii solmimaan EPA-sopimuksia (Economic Partnership Agreements) Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren (AKT) alueen kehitysmaiden kanssa. Alkuperäisenä tavoitteena on ollut tukea maiden kehitystä ja integraatiota maailmantalouteen. Kansainväliseen Stop EPA -kampanjaan kuuluvat järjestöt ovat kuitenkin kritisoineet sopimusten supistumista pelkkään kaupan vapauttamiseen ja vaativat niiden laatimisen pysäyttämistä.

Lisää tietoa aiheesta