Uutinen

Raportti: Digidumppaus kehitysmaihin aiheuttaa suuria ympäristöhaittoja

Teollisuusmaista kehitysmaihin rahdatut elektroniset laitteet päätyvät uusiokäytön sijaan useimmiten ongelmajätteeksi, todetaan BANin raportissa.
Sanna Jäppinen
26.10.2005

Yhdysvalloista ja Euroopan maista viedään jatkuvasti kehitysmaihin suuret määrät vanhentuneita ja käytöstä poistettuja tietokoneita, televisioita, kännyköitä ja muita elektronisia laitteita. Tavoitteena on kierrätys ja kunnostus, mutta todellisuudessa valtaosa laitteista päätyy ongelmajätteeksi, todetaan Basel Action Networkin (BAN) raportissa.

The Digital Dump: Exporting Re-use and Abuse to Africa -raportissa on tarkasteltu erityisesti tilannetta Lagosissa, Nigeriassa. Vaikka kaupungissa on vahva elektroniikan kierrätys- ja korjaussektori, vain noin neljännes kaikesta Lagosiin rahdatusta vanhasta laitteistosta päätyy uudelleen käyttöön.

Lagosiin saapuu joka kuukausi noin 500 konttia, joista jokaisessa on suunnilleen 800 tietokonetta tai monitoria. Noin 75 prosenttia laitteista on suoranaista roskaa, jonka korjaaminen olisi taloudellisesti täysin kannattamatonta.

Raportti toteaa myös, että esimerkiksi Yhdysvalloissa kierrätysfirmat lahjoittavat hyödytöntä kalustoa kehitysmaihin välttyäkseen kierrättämästä niitä kunnolla ja säästäen näin kustannuksia. BAN antaa erityisesti Yhdysvalloille sapiskaa laittomasta kaupasta, sillä maa ei suostu ratifioimaan ja toteuttamaan elektronista ongelmajätettä koskevia Baselin sopimuksen sääntöjä.

Kehitysmaissa valtaosa vanhentuneista laitteista pölyttyy varastoissa tai ne päätyvät poltettaviksi jätteiksi. Mahdollisuudet ongelmajätteiden asianmukaiseen käsittelyyn ovat usein olemattomia, ja niinpä laitteiden sisältämistä myrkyllistä kemikaaleista aiheutuu vakavia terveys- ja ympäristöhaittoja.

"Kierrätys on hyvä juttu, samoin digikuilun kurominen umpeen, mutta teknojätteen rahtaaminen näiden ylevien päämäärien nimissä ja kehitysmaiden köyhien yhteisöjen ympäristö- ja terveysolojen vahingoittaminen on rikollista toimintaa", toteaa BANin koordinaattori Jim Puckett järjestön tiedotteessa.

Lisää tietoa aiheesta