Uutinen

Raportti: Aivovuoto koettelee pahiten pieniä kehitysmaita

Erityisesti pienet kehitysmaat kärsivät koulutetun väestön maastamuutosta, vaikka siirtolaisten rahalähetykset kotimaahan vähentävät merkittävästi köyhyyttä, todetaan Maailmanpankin raportissa.
Sanna Jäppinen
27.10.2005

Meksikosta, Guatemalasta ja Filippiineiltä on lähtenyt miljoonia siirtolaisia vauraampiin maihin. Maailmanpankin tuoreen, kansainvälistä siirtolaisuutta käsittelevän raportin mukaan näissä maissa niillä perheillä, joihin kuuluu siirtolaisia, on korkeampi tulotaso kuin muilla. Arvioiden mukaan vuonna 2005 kaikkien siirtolaisten kotimaahansa suuntaamien rahalähetysten arvo on jopa 225 miljardia dollaria, joka on moninkertainen summa verrattuna viralliseen kehitysapuun.

Raportissa pidetään hyvänä asiana siirtolaispolitiikan liberalisointia ja työvoiman entistä vapaampaa liikkumista, mikä tarkoittaa sitä, että työntekijät pystyvät ansaitsemaan korkeampia palkkoja kuin köyhässä kotimaassaan.

Erityisesti pienille kehitysmaille lisääntynyt siirtolaisuus on kuitenkin merkinnyt myös ongelmia, sillä ne menettävät huomattavan osan insinööreistään, lääkäreistään ja sairaanhoitajistaan näiden lähtiessä paremman palkan ja elintason perässä rikkaampiin maihin.

Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa väestöstä vain neljä prosenttia on korkeasti koulutettua, mutta siirtolaisista heitä on 40 prosenttia. Kaikkiaan alueen koulutetusta väestö viidennes on lähtenyt siirtolaiseksi. Aasiassa siirtolaisista noin 50 prosenttia on koulutettua väkeä.

Maailmanpankin ekonomisti Maurice Schiff toteaa IPS:n artikkelissa, että mitä suurempi maa, sitä pienempi ongelma aivovuoto on. "Yli 30 miljoonan asukkaan maissa aivovuoto tarkoittaa keskimäärin alle viittä prosenttia koulutetusta väestöstä", Schiff sanoo. Tämä tilanne on esimerkiksi Kiinassa, Intiassa, Brasiliassa ja Indonesiassa.

New England Journal of Medicine -aikakauskirjassa julkaistu tutkimus tukee Maailmanpankin raportin johtopäätöksiä pienten maiden ahdingosta: sen mukaan aivovuoto on heikentänyt lääkärityövoimaa monessa köyhässä maassa, uutisoi KUTV.com.

"Koko Afrikassa on vain noin 600 000 lääkäriä, sairaanhoitajaa ja kätilöä 600 miljoonaa ihmistä kohti, ja silti vauraat maat jatkavat heidän 'kaappaamistaan`", aikakauskirjan pääkirjoituksessa todetaan KUTV.comin mukaan..

Lisää tietoa aiheesta