Uutinen

Raportti: Aids kuriin räätälöidyillä ohjelmilla

Riskiryhmien tunnistaminen ja suojelu ovat parhaat aseet taistelussa hi-virusta vastaan Etelä-Aasiassa, todetaan Maailmanpankin raportissa.
Ilona Niinikangas
17.8.2006

Hi-viruksen leviäminen Etelä-Aasiassa voidaan estää luomalla räätälöityjä ohjelmia riskiryhmille, sanotaan Maailmanpankin uudessa julkaisussa. Valistuksen tulee kohdistua ennen kaikkea prostituoituihin ja suonensisäisten huumeiden käyttäjiin sekä heidän kumppaneihinsa. Myös homoseksuaalit pitää ottaa entistä paremmin huomioon, raportissa todetaan.

Riskiryhmien tavoittaminen saattaa kuitenkin olla vaikeaa, jos he ovat ehtineet syrjäytyä yhteiskunnasta. Raportissa muistutetaan, että oikein suunnattujen valistusohjelmien lisäksi on tärkeä kertoa aidsin vaaroista kaikelle kansalle ja hälventää häpeää, joka kohdistuu tartunnan saaneisiin.

Yhteensä 5,5 miljoonalla aasialaisella on hi-virus. Heistä yli puolet asuu Intiassa. Maailmanpankin raportti julkistettiin 14. elokuuta Toronton aids-konferenssissa, ja siihen on kerätty Intian lisäksi materiaalia myös Bangladeshista, Nepalista, Pakistanista ja Sri Lankasta.

Raportti on ladattavissa Maailmanpankin verkkosivuilla.