Uutinen

Raportti: Afganistanin kehityksen jarruna kehno oikeusjärjestelmä

Korruptoitunut oikeusjärjestelmä vaikeuttaa kansainvälisen avun tehokkuutta ja ihmisoikeuksien toteutumista Afganistanissa, todetaan UNDP:n tilaamassa raportissa. YK:n pääsihteeri perää maahan toimivaa turvallisuusstrategiaa.
Sanna Jäppinen
28.9.2007

Osaamisen puute, riittämättömät voimavarat ja laajalle levinnyt korruptio horjuttavat Afganistanin oikeusjärjestelmää ja hidastavat maan kehitystä, arvioidaan Afganistanin kansallisessa inhimillisen kehityksen raportissa. Raportin julkistivat 26. syyskuuta Afganistanin presidentti Hamid Karzai ja YK:n kehitysohjelman UNDP:n pääjohtaja Kemal Dervis.

"Korruptio nakertaa ihmisten oikeusturvaa, hallituksen uskottavuutta ja kansainvälisen avun tehokkuutta. Siksi korruption vastainen työ on ensisijaisen tärkeää", toteaa UNDP:n Afganistanin-toimiston varajohtaja Ian Holland.

Hän peräänkuuluttaa avunantajilta kokonaisvaltaista lähestymistapaa. “Afganistanin hallitus tarvitsee pitkäjänteistä tukea voidakseen kehittää peruspalveluita, demokratiaa ja ihmisoikeuksia."

Oikeusvaltion heikkous näkyy esimerkiksi siinä, että vuonna 2006 maassa kuoli yli 4 400 ihmistä, joukossa yli 1000 siviiliä, hallituksen vastaisissa väkivaltaisuuksissa.

Transparency International -järjestön tällä viikolla julkaiseman selvityksen mukaan Afganistan on maailman 10 korruptoituneimman maan joukossa.

Inhimillisen kehityksen raportissa suositetaan Afganistanin oikeusjärjestelmän kehittämistä niin, että moderniin järjestelmään yhdistettäisiin maan perinteisiä sovittelumenetelmiä.

Ban Ki-moon: Turvallisuuden vahvistaminen tärkeintä

Afganistan on monilla mittareilla tarkasteltuna yksi maailman köyhimmistä maista. Esimerkiksi lapsi- ja äitiyskuolleisuus on maailman suurimpia, ja naisiin kohdistuva syrjintä on yleistä. Myös ruokapula on valtava: kolmannes maan väestöstä elää ilman riittävää ravintoa, UNDP:n raportissa muistutetaan.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on julkaissut oman katsauksensa Afganistanin tilanteesta. Hän listasi maan suurimmiksi ongelmiksi jatkuvan kapinoinnin, huonon hallinnon sekä kasvavan huumeteollisuuden.

Banin mukaan nyt tarvitaan turvallisuusstrategiaa, jossa yhdistyvät armeijan ja siviilikriisinhallinnan keinot.

"Koordinoitu sotilaallinen toiminta on edelleen tarpeen kapinallisten ja terroristiryhmien taltuttamiseksi, mutta keskipitkällä aikavälillä kehitystä edistävä kestävä turvallisuus tarvitsee tuekseen yhteisöjen osallistamista", pääsihteeri arvioi.

Tyttöjen koulunkäynti lisääntynyt

Afganistanin synkän yleistilanteen katveesta on löydettävissä myönteistäkin kehitystä. Esimerkiksi koulussäkäyvien lasten määrä on noussut viidessä vuodessa yhdestä miljoonasta yli viiteen, ja erityisesti tyttöjen osuus on kasvanut nopeasti, inhimillisen kehityksen raportissa todetaan.

Myös maan terveydenhuolto on kohentunut, ja sen seurauksena malaria- ja tuberkuloositapaukset ovat vähentyneet ja lapsikuolleisuus on laskenut huomattavasti.

Lisää tietoa aiheesta