Uutinen

Raportti: Aasian talouskasvu tasaantumassa

Aasian talouskasvu on asettumassa lähivuosina kestävämmälle tasolle, Aasian kehityspankki arvioi.
Sanna Jäppinen
29.3.2007

Aasian maiden, lukuun ottamatta Japania, talouskasvun arvioidaan tänä vuonna olevan 7,6 prosenttia. Vuonna 2008 kasvua ennustetaan tulevan 7,7 prosenttia, todetaan Aasian kehityspankin julkaisemassa "Asian Development Outlook 2007 " -raportissa.

Kasvu on siis tasaantumassa vuoden 2006 huimista lukemista: tuolloin talous kasvoi 8,3 prosentilla.

"Nämä laskelmat merkitsevät sitä, että kasvu siirtyy kestävämmälle perustalle, ja vuonna 2006 esiintyneet paineet ylikuumenemisesta alkavat asteittain helpottaa", Aasian kehityspankin pääjohtaja Haruhiko Kuroda arvioi AFP:n mukaan.

Kiina ja Intia vastasivat vuonna 2006 yhdessä 70 prosentista maanosan talouskasvusta. Kiinan kasvu vuonna 2006 oli 10,7 prosenttia, ja sen arvioidaan hidastuvan lähivuosina alle 10:een. Intiassa viime vuoden taso oli 9,2 prosenttia, joka oli korkein sitten vuoden 1988. Tänä vuonna talouskasvun ennustetaan jäävän kahdeksaan prosenttiin, ja nousevan jälleen ensi vuonna 8,3 prosenttiin.

Talouskasvun odotetaan lisääntyvän Kambodžassa, Laosissa ja Vietnamissa. Sen sijaan esimerkiksi Thaimaassa suunta on laskeva, sillä sekä yritysmaailman että kuluttajien luottamus maahan on laskenut poliittisten levottomuuksien takia.

Valuuttavarannot käyttöön

Kehitysraportin julkistuksen yhteydessä Aasian kehityspankki muistutti, että maanosan nopeasti kehittyvien maiden kannattaisi ottaa valtavat ulkomaisen valuutan varantonsa käyttöön, uutisoi The Financial Times.

Aasian maiden valuuttavarantojen arvioidaan olevan yhteensä yli 2 200 miljardia dollaria. Kiinan valuuttavaranto, yli 1 000 miljardia dollaria, on maailman suurin.

Pankin pääekonomistin Izfal Alin mukaan rahoja olisi syytä käyttää velkojen maksuun sekä infrastruktuurin ja sosiaalisten olojen parantamiseen. Valuuttavarannon kasvu johtaa rahamäärän lisääntymiseen, joka puolestaan uhkaa esimeriksi voimistaa inflaatiota.

Kehitysraportin mukaan pitkän tähtäimen talouskasvun kannalta on olennaista pystyä vastaamaan ja sopeutumaan jatkuvasti muuttuvaan toimintaympäristöön: ne maat, jotka ovat menestyneet taloudellisesti, ovat panostaneet sekä teollisuuteen että palveluihin.

"Nojaaminen sekä tuotantoon että palveluihin on ainoa toimiva kehitysmalli useimmille maille", Ali totesi.

Lisää tietoa aiheesta