Uutinen

Ranskan hallitus hyväksyi lentolippuveron

Presidentti Chiracin ajamalla lentolippuverolla ei ole toistaiseksi kovin laajaa tukea, mutta vastustuksesta huolimatta Ranska on ottamassa sitä käyttöön.
Jari Nousiainen
28.11.2005

Kehitysmaiden köyhyyden ja tartuntatautien vastaisen taistelun rahoittamiseen kaavailtu lentolippuvero on toteutumassa Ranskassa. Turistiluokan lipuissa vero olisi yhden euron Ranskasta lähtevillä Euroopan-lennoilla ja neljä euroa kaukomatkoilla. Business-luokassa ja ensimmäisessä luokassa vero olisi vastaavasti 10 ja 40 euroa, Reuters kirjoittaa.

Veron eteneminen sattuu sopivasti Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokouksen alle, kun Ranska on voimakkaasti vastustanut EU:n maataloustukien leikkauksia. Maataloustukien syytetään köyhdyttävän kehitysmaita heikentämällä niiden oman maatalouden perustaa.

Teollisuusmaat eivät odota WTO-neuvotteluista merkittäviä tuloksia, ja lentolippuvero on Ranskan tarjous rahan keräämiseksi kehitysmaiden auttamiseksi, UPI:n uutisessa todetaan.

Chilen presidentti Ricardo Lagos ilmoitti jo syyskuussa, että Chile ottaa lentolippuveron käyttöön jo tammikuun alusta. Kaikkien Chilestä lähtevien lentojen lipun hintaan lisätään kaksi dollaria. Muutamat muutkin maat ovat osoittaneet kiinnostusta, ja Britannia on suunnitellut varojen ohjaamista olemassaolevista lentoveroista kehitysyhteistyöhön, Reuters kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta