Uutinen

Räjähdysaltis maakaasuputkihanke etenee Thaimaassa

Timo Kuronen
22.10.2000

Thaimaassa käytiin taas kuluneena viikonloppuna kovaa vääntöä energiaprojekteihin liittyvistä yleisökuulemistilaisuuksista. Lauantaina 21.10. oli vuorossa Thaimaa-Malesia maakaasuputkihankkeen yleisökuuleminen. Tuhansien mielenosoittajien ja poliisin yhteenotoissa loukkantui useita kymmeniä ihmisiä, sairaalahoitoon turvautui 32 vammautunutta. Ensimmäinen kuulemisyritys heinäkuun lopulla keskeytettiin mielenosoittajien tunkeuduttua kokoussaliin.

Nyt yleisökuulemistilaisuus vietiin läpi nopeasti, vain 15 minuutissa, ennen kuin vihainen protestoijien joukko pääsi tunkeutumaan poliisivartioiden läpi kokouspaikalle, Hat Yain urheiluhallille. Tilaisuudessa pidettiin vain muutama lyhyt puhe ja käsiäänestys, jonka tulos oli hankeelle myönteinen. Kenraali Charan Kullavanijayan johtama komitea odottaa lisäkommetteja vielä kaksi viikkoa ja jättää sitten raporttiinsa Thaimaan hallitukselle, jonka päätöstä odotetaan 45 päivän kuluttua. Kaasuputken rakentaminen voi alkaa, jos hallitus siunaa tuloksen. Pääministeri Chuan Leekpai on jo ehtinyt kommentoida, että hankkeen tulisi mennä eteenpäin suunnitellusti, maalla ei ole varaa hylatä sitä. Hänen mukaansa viranomaisten tulisi lisätä panostusta informaatioon, jotta suuri yleisö ymmärtäisi hankkeen edut.

Kaasua Malesiaan

Hanke käsittäisi 366 km pitkän maakaasuputken Thaimaanlahdelta Songkhlan provinssin rannikolle ja edelleen Malesian pohjoisosaan, sekä kaasunerotuslaitoksen rakentamisen Thaimaan puolelle. Kustannusarvio on 28 miljardia bahtia (5,5 mrd mk). Projekti on Thaimaan ja Malesian valtiollisten energiayhtiöiden PTT:n (Petroleum Authority of Thailand) ja Petronasin (Petroliam Nasional Bhd) yhteinen. Thaimaan hallitus päätti vuoden 1999 syyskuussa Trans-Thailand-Malaysia Co:n perustamisesta ajamaan hanketta. Ennen rakennustöiden aloittamista oli kuitenkin kasattava ympäristövaikutusten arviontiraportti ja järjestettävä yleisökuulemistilaisuus.

Miksi hanketta ja yleisökuulemistilaisuutta sitten vastustetaan? Onhan projektin luvattu tuovan investointeja ja vaurautta Thaimaan eteläisimpään kolkkaan sekä vahvistavan alueen energiaomavaraisuutta. Suorien alueellisten investointien lisäksi hanke kasvattaisi maan bruttokansantuotetta 300 miljardilla bahtilla (50 mrd mk), ennen kuin kaasu loppuisi Malaysia-Thai Joint Development Area -nimiselta kaasukentältä. Maakaasu on puhtain fossiilisista polttoaineista - eikö sen käyttöä tulisi lisätä, varsinkin jos sillä voitaisiin korvata riippuvuutta kalliista tuontiöljystä?

Yleisökuulemiset liian myöhään

Yleisökuulemistilaisuuden kiireellistä pitämistä vastustaneilla paikallisväestöllä, yliopistoväellä, kansalaisjärjestöillä ja monilla median edustajilla ei ole hampaissaan maakaasu, vaan koko prosessi, miten hanketta on ajettu eteenpäin. Eikä Thaimaa-Malesia kaasuputki ole ainoa laatuaan. Aiemmin kiistanalaisia yleisökuulemisia on järjestetty Yadanan maakaasuputken (Burma-Thaimaa) seka Prachuap Khiri Khaniin suunniteltujen kivihiilivoimaloitten johdosta.

Samalla kun nykyisen perustuslain hengessä suurista energiahankkeista on järjestettävä yleisökuuleminen, siihen liittyvä lainsäädäntö on puolitiessään - voimassaolevan asetuksen mukaan kuulemisen voi järjestää missä vaiheessa tahansa hankkeen suunnittelua. Kriitikkojen mukaan päätös kaasuputkihankkeesta on jo tehty ja lauantaina järjestetty tilaisuus on vain kumileimasin, sillä paikalla ei ollut muita kuin hankeen kannattajia. Joidenkin protestoijien mukaan kyläläisiä oli värvätty hankkeen kannattajiksi 1000 bahtin summalla ja kylien esimiehille oli tarjottu 5000 bahtia.

Sunnuntaina 30 kansalaisjärjestöä sekä joukko senaattoreita, akateemikkoja ja sosiaaliaktivisteja lähettivät Thaimaan hallitukselle kirjeen, jossa sitä syytettiin yleisökuulemisten periaatteiden romuttamisesta ja mielenosoittajien johtamisesta harhaan. Kaasuputkihanke tulisi pysäyttää ja joulukuussa valittavan uuden hallituksen tulisi asettaa aidosti itsenainen ja luotettava komitea hankkeen tutkimiseksi ja uuden kuulemisen järjestämiseksi. Nykyisen komitean oli nimittänyt teollisuusministeriö, joka itse on kaasuputkihankkeen alullepanija.

Parlamentin ylähuoneen senaattori Sophon Supapong sanoi, että protestoijat ovat menettäneet luottamuksensa Chuanin hallintoon ja niihin, jotka toteuttavat lakia ja järjestystä. "Hallitus on jumittunut vanhaan uskomukseen, että silloin kun se käyttää 'voimaa', se myos jakaa 'oikeutta'. Mutta monissa tapauksissa sellainen voima polkee ihmisten oikeuksia ja tämä provosoi väkivaltaista vastarintaa", Sophon kommentoi.

Kansallisen edun nimissa?

The Nation -lehden toimittajien kommenttipuheenvuoron mukaan "mielenosoittajien leimaaminen vain 'vähemmistöksi' on strategia vieraannuttaa 'heidät' 'meistä', oletetusta enemmistöstä. Valtio on liian kauan juurruttanut uskoa, että vähemmistön täytyy uhrautua niin kutsutun kansallisen yhtenaisyyden ja edun tahden ja jos he eivät uhraudu, heidat täytyy murskata. Mutta sellaiset keinot palvelevat harvoin kansallista etua, eivätkä ne todellakaan edistä yhteinäisyyttä".

Thaimaan eteläisimmissä, maatalousvaltaisissa ja muslimienemmistöisissä maakunnissa ei helpolla sulateta Bangkokin buddhalaisten teknokraattien päätöksiä, varsinkin kun hankkeet suunnitellaan julkisuudelta salassa. Eteläiset maakunnat ovat aiemminkin olleet napit vastakkain Bangkokin hallituksen kanssa, vaikka tätä hanketta ovat toki olleet äänekkäästi ajamassa Songkhlan kauppakamari ja vaikutusvaltaiset paikallispoliitikot. Kuten tavallista, tätäkin hanketta suunniteltaessa monet vaikutusvaltaiset tahot ovat hankkineet maata putken linjausalueilta ja odottavat muhkeita voittoja projektin toteutumisen myötä.

Protestoijilla on vielä lisää argumentteja. He ovat huolestuneita elinympäristöstään. Vaikka kaasuputkella ja kaasunerotuslaitoksella ei olisikaan suuria suoria ympäristövaikutuksia, hankkeen pelätään johtavan teollisuuden keskittymiseen alueelle ja sen johtavan ympäristöongelmiin. Thaimaanlahden vastarannalla Rayongissa nähtyä suurteollisuuden saastuttamista ei haluta eteläisiin maakuntiin.

Sitä paitsi, koska alkuvaiheessa ainakin viiden vuoden ajan maakaasu menisi kokonaan Malesian käyttöön, Etelä-Thaimaa ei hyötyisi kaasusta saatavasta energiasta. Myyntitulot menisivät valtiolliseen kassaan, mutta kaasuputken ja tehtaan riskit ja ympäristövaikutukset olisivat paikallisväestön harteilla. Jos hallitus päättää jatkaa hanketta, voivat seuraukset olla ikäviä - eteläthaimaalainen veri nimittäin kiehahtaa helposti.

Lähteinä: Bangkok Post 18.10.00, 20.10.00, 21.10.00, 22.10.00 ja The Nation 20.10.00, 21.10.00, 22.10.00, 23.10.00