Uutinen

Rahoitusasiantuntija: Kiina voi sysätä IMF:n muutokseen

IMF:n asema horjuu, mutta se ei näytä halukkaalta muuttamaan toimintatapojaan. Lokakuun vuosikokouksessa ei siis nuijita esimerkiksi lisää päätösvaltaa kehitysmaille.
Eeva Eronen
11.9.2008
EEVA ERONEN080911_EEronen_peter_chawla.jpg
Rahoituslaitoksia seuraavassa Bretton Woods Projectissa työskentelevä Peter Chawla visioi Suomen vierailullaan IMF:lle nykyistä järkevämpiä toimia.

Afrikan uudet lainoittajat, esimerkiksi Kiina ja Intia, voisivat periaatteessa kehittyä vaikeuksissa rämpivän Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja Maailmanpankin vastavoimaksi ja siten parantaa kehitysmaiden neuvotteluasemia, arvioi IMF:ää Bretton Woods Projectissa (BWP) seuraava Peter Chowla.

"Siten Tansanian kaltainen maa voisi mennä IMF:n pakeille ja sanoa, että Intia tarjoaa tällaista, entä te", Chowla kuvaa. Hän kuitenkin painottaa, että kyseessä on visio, jonka toteutuminen riippuu siitä, miten kipeästi kehitysmaat lainaa tulevaisuudessa tarvitsevat ja miten paljon uudet rahoittajat voivat vanhoja korvata.

Lisäksi kyseinen muutos on paljon todennäköisempi niiden maiden kohdalla, joilla on paljon luonnonvaroja, esimerkiksi öljyä.

"Sudanin ei tarvitse ottaa apua Euroopasta, mutta Malawin pitää", Chowla sanoo.

Vaikutusvalta vähenee

Syyskuun toisella viikolla Suomessa vieraillut Chowla arvioi - tällä kertaa tosissaan - , ettei IMF:n lokakuussa olevalta vuosikokoukselta pidä odottaa juuri minkäänlaisia parannuksia rahaston toimintatapoihin.

Sen toimintapolitiikka siis jatkuu ennallaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kehitysmaille anneta kunnollista päätösvaltaa IMF:ssä eivätkä ne saa lainoja sitoutumatta rahaston saneleman talouspolitiikan noudattamiseen.

Tekemättömistä muutoksista huolimatta, tai juuri niiden takia, Chowla uskoo, että IMF:n valta vähenee kiihkeästi kehittyvissä maissa, kuten esimerkiksi Brasiliassa ja Argentiinassa.

Vanha mammutti horjahtelee, koska se on menettänyt uskottavuuttaan kehittyvien maiden silmissä, ja sen toimintaan on alettu suhtautua entistä kriittisemmin.

Meneillään oleva ruokakriisi on lisännyt epäilyksiä entisestään, sillä se paljasti, miten kehnoon kuntoon Afrikan maataloustuotanto on IMF:n politiikoilla ajettu, Chowla sanoo.

Lisäksi laitoksen talous on pahasti kuralla. Yksi syy sen talousvaikeuksiin on Kiina, joka on myöntänyt mittavia lainoja etenkin Afrikan maille.

Komennoista neuvoihin

Chowlan mielestä IMF:n pitäisikin nyt lakata kertomasta kehitysmaille, mitä niiden pitää tehdä.

"Neuvoja voi toki antaa, mutta siinä on eroa, neuvooko vai komentaako", hän sanoo. "Pienten lasten vanhempienkin on jossain vaiheessa on aika heretä komentamasta ja alkaa neuvoa."

Hänen mukaansa rahoituslaitos voisi ylipäätään suunnata huomiotaan enemmän toisaalle – eli rikkaisiin ja muuten taloudellisesti vaikutusvaltaisiin maihin, sillä niiden markkinoilta voi nousta koko maailmaa ravistelevia talouskriisejä. Tällöin valvovan silmän alle voisivat joutua esimerkiksi Yhdysvallat ja jopa Kiina.

"Suuret maat eivät kuitenkaan halua, että IMF:llä on valtuuksia niiden talouksien tai rahoitussektorin tarkkailuun. Se on siis hyvin epätodennäköistä", hän toppuuttelee.

Aikuiset Afrikan maat

Entä miten perinteisten avunantajamaiden, Maailmanpankin ja IMF:n huoleen Afrikkaan virtaavasta kiinalaisesta rahasta pitäisi suhtautua?

Chowlan mukaan huoli siitä, että kehitysmaat voivat ottaa liikaa velkaa, on aiheellinen. "Se on aina niin, ei Kiinan takia", hän sanoo.

Toisaalta Chowla ajattelee, että Afrikan maita olisi hyvä kohdella tässä suhteessa aikuisina; se, että Kiinalla on kiinnostunut Afrikan luonnonvaroista ei ole vain länsimaiden tiedossa.

"Kiinalla on omat intressinsä eikä se ole siellä pelastaakseen Afrikkaa, mutta uskon, että afrikkalaiset tietävät sen", hän sanoo.

Tietokulma

  • IMF:n talouskriisi johtuu kehitysmaille myönnetyistä velkahelpotuksista, etuajassa maksetuista suurista lainoista ja siitä, ettei uusia lainoja oteta vanhaan malliin, osin juuri uusien rahoittajien takia.
  • Rahasto antoi kehitysmaille keväällä lisää päätösvaltaa, mutta käytännössä muutos oli kosmeettinen eikä parantanut köyhimpien kehitysmaiden sananvaltaa.
  • IMF on päättänyt vähentää lainojensa ehdollisuuksia, mutta uudistukset eivät ole aidosti vähentäneet niiden määrää.
  • IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokoukset ovat lokakuussa Washingtonissa.

Lisää tietoa aiheesta