Uutinen

Rahoituksen puute ja asenteet hiv/aids-työn jarruna

YK:n hiv/aids -kokouksessa kompastuskiviksi nousivat ideologinen jäykkyys ja länsimaiden ontot taloudelliset lupaukset.
Janne Hukka
9.6.2006

New Yorkissa kesäkuun alussa kokoontuneen YK:n hiv/aids -kokouksen loppulauselma jätti terveysjärjestöt kylmiksi. Järjestöjen mukaan länsimaiden taloudellinen vastahakoisuus ja konservatiivisten arvojen koventuminen vesittivät lauselman viestin.

"On surullista, että 25 vuotta epidemian alkamisen jälkeen valtiot ovat yhä kykenemättömiä nimeämään niitä väestönryhmiä, jotka ovat kaikkein pahiten uhattuina", kansainvälisen International AIDS Societyn johtaja Craig McClure kertoi Voice of America -radiokanavalle.

McClure viittasi erityisesti konservatiivisten valtioiden vastustukseen sisällyttää maininta seksityöläisten, huumeruiskuja käyttävien narkomaanien, homojen ja muiden miesten kanssa seksiä harjoittavien miesten erityisasemasta taudin vastaisessa kampanjoinnissa.

"Tämä on yleinen esimerkki taudin maailmanlaajuisesta politisoitumisesta ja asenteiden tiukentumisesta alkuvuosien avoimuuteen verrattuna", hän lisäsi.

Kokouksen konservatiivinen blokki, johon kuului islamilaisten maiden yhteisön ja Yhdysvaltojen lisäksi Latinalaisen Amerikan ja Afrikan valtioita, vastusti lisäksi kokouksen suosittamia toimenpiteitä epidemian rajoittamiseksi, kuten kondomien ja ruiskujen saatavuuden parantamista.

Niiden vaatimukset olivat täysin vastakkaisia Euroopan ja Kanadan näkemyksille, Guardian raportoi.

Seksistä pidättäytymisen ja uskollisuuden korostaminen ovat keskeisessä asemassa erityisesti suurimman rahoittajamaan Yhdysvaltojen kampanjoinnissa. Yhdysvaltojen hallituksen edustajat vaativatkin, että jokaista lauselman suositusta ehkäisyvälineiden käytöstä tuli vastata suositus seksistä pidättymiseen.

Afrikka kokouksen keskipisteessä

Kokouksessa julkistetun YK:n hiv/aids-järjestö UNAIDSin  raportin mukaan uusien tartuntojen määrä on hitaasti vähenemässä epidemian huippuvuosista, mutta joillakin alueilla tällaista muutosta ei ole odotettavissa vielä lähiaikoina.

"2006 Report on the global AIDS epidemic" -raportti arvioi taudin vastaisen kamppailun päärintamaksi Saharan eteläpuoleisen Afrikan.

Maailman naispuolisista taudinkantajista kolme neljäsosaa elää Afrikassa, ja esimerkiksi Etelä-Afrikassa jopa joka viides 18-49-vuotiaasta aikuisesta on taudinkantaja. Vain joka toisella heistä on mahdollisuus saada lääkkeitä taudin hoitoon.

Kokouksessa puhuneiden terveysjärjestöjen edustajien mukaan länsimaiden taloudellinen vastuunpakoilu on merkkitävä syy lääkkeiden heikkoon saatavuuteen.

Kansainvälistä "The Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria" -rahastoa edustaneen Richard Burzynskin mukaan järjestön tälle vuodelle suunnittelemasta 2,7 miljardin dollarin (2,1 miljardin euron) suuruisesta budjetista lähes kolmasosa uupuu rahoittajien petettyä lupauksensa.

Osasyynä tähän on esimerkiksi se, että viime vuonna G8-valtioiden lupaamat korotetut määrärahat hiv/aidsin vastaiseen kamppailuun eivät ole toteutuneet, Reuters raportoi.

Burzynskin mukaan tilanne on huolestuttava, sillä hänen edustamansa rahasto on vastuussa noin viidesosasta kaikesta kansainvälisestä hiv/aids-rahoituksesta.

"Rahasto pitää ihmisiä hengissä. Jos rahat loppuvat, ihmisiä kuolee. Kyse on elämästä ja kuolemasta", hän sanoi.

Lisää tietoa aiheesta