Uutinen

Rahoittaako Sveitsi Itä-Eurooppaa kehitysapuvaroilla?

Sveitsiläiset kansalaisjärjestöt vaativat EU-rahojen ottamista muualta kuin kehitysyhteistyöbudjetista.
Jari Nousiainen
19.10.2005

Sveitsi haluaa tukea uusia EU:n jäsenmaita Itä-Euroopassa, mutta vielä on epäselvää, miten rahoitus järjestetään. Kansalaisjärjestöt pelkäävät, että rahaa otetaan maan kehitysyhteistyövaroista.

Alliance Sud, kuuden sveitsiläisen kehitysyhteistyöjärjestön yhteenliittymä, esittikin tiistaina vaatimuksen Sveitsin hallitukselle ja parlamentille EU:n saaman tuen rahoittamisesta kehitysapubudjetin ulkopuolelta.

Alliance Sudin Bastienne Joerchel kommentoi, ettei osallistumisella EU:n niin sanottuun koheesiorahastoon ole mitään tekemistä kehitysyhteistyön kanssa. Jos rahat otettaisiin kehitysyhteistyövaroista, köyhät maksaisivat rikkaille, hän sanoi Swissinfon uutisen mukaan.

Rahat EU:n koheesiorahastoon voitaisiin ottaa EU:n ja Sveitsin solmimien sopimusten tuotoista, Alliance Sudin johtaja Peter Niggli totesi. Sopimukseen päästiin muun muassa EU-kansalaisten talletusten verotuksesta sveitsiläisissä pankeissa, tullipetosten vastaisesta taistelusta ja jalostetuista maataloustuotteista, Swissinfo kirjoittaa.

EU:n koheesiorahastosta rahoitetaan ehdot täyttävien maiden ympäristö- ja liikenneinfrastruktuurihankkeita.

Lisää tietoa aiheesta