Uutinen

Rahapula uhkaa kansainvälisiä rahoituslaitoksia

Kriisirahoituksen tarve Itä-Euroopassa nakertaa IMF:n kykyä rahoittaa kehitysmaiden talouksia tänä vuonna.
Jari Nousiainen
26.2.2009

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n reaktio Itä-Euroopan nousevien talouksien kuten Latvian, Unkarin ja Romanian rahoitusongelmien helpottamiseksi on ollut alimitoitettu yksinkertaisesti varojen puutteen vuoksi, IMF:n entinen ekonomisti sanoo Financial Times -lehden mukaan.

IMF:n pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn on esittänyt jo aiemmin rahaston varallisuuden kaksinkertaistamista, ennakoiden kehitysmaiden rahoitukselle valtavia ongelmia tänä vuonna. Japanin kanssa on nyt päästy sopimukseen 100 miljardin dollarin lisärahoituksesta. Tavoitteena on vielä saada 150 miljardia dollaria lisää muilta valtioilta.

Yksi ongelma IMF:n rahoituksen lisäämisessä on rahoitusvastuun jako, kirjoittaa Reuters. Yksi vaihtoehto on saada Lähi-idän öljyvaltiot ja Kiina kasvattamaan osuuttaan rahastossa. Ainakin Kiina suhtautuu kriittisesti IMF:n toimintaan sen kehitysmaille asettamien tiukkojen sääntöjen johdosta, kun Yhdysvallat on päästetty samaan aikaan täysin pois raiteilta.

Taustalla on myös kiista päätöksenteosta IMF:ssä, sillä äänivaltaan vaikuttavien kiintiöiden kasvattamisesta täytyy päättää erikseen. Britannia on tehnyt aloitteen kiintiöiden uudelleenarvioinnin aikaistamisesta.

G20-maat, mukaanlukien Brasilia, Intia, Kiina ja Meksiko ovat vaatineet päätöksentekoon uudistuksia jo ensi vuonna alun perin suunnitellun vuoden 2013 sijasta. Ranskan talousministeri Christine Lagarde sen sijaan ei pidä IMF:n päätöksentekoon puuttumista järkevänä nykytilanteessa, kertoo Financial Times.

Myös Maailmanpankki on lisännyt lainanantoaan tänä vuonna, ja lisää tarvitaan, Reutersin uutisessa todetaan. Maailmanpankki, toisin kuin IMF, hankkii rahoitusta myös yksityisiltä markkinoilta.

Luottoluokituslaitos Moody'sin mukaan Maailmanpankki on vielä tämän vuoden kuivilla lainaustarpeen kasvaessakin, mutta pidemmällä tähtäimellä olisi syytä jo aloittaa neuvottelut valtioiden rahoitusosuuksien kasvattamisesta.

Lisää tietoa aiheesta