Uutinen

Rahapula romuttaa Zimbabwen terveydenhuollon

Syöpähoidot on keskeytetty samalla kun lääkärit lähtevät maasta ja inflaatio laukkaa 500 prosentissa.
Wilson Johwa
20.10.2003

IPS -- Kolmen maakunnan asukkaita palvellut Mpilon sairaalan sädehoitolaite lakkasi toimimasta viisi kuukautta siten.

Melkein kaikki sädehoitoon erikoistuneet lääkärit ovat lähteneet maasta, ja myös kemoterapialääkkeet ovat lopussa.

Syöpäpotilaiden tilanne Zimbabwen toiseksi suurimmassa kaupungissa Bulawayossa on lohduton, kuten miltei kaikkialla muuallakin maassa.

Kirurgi Chad Tarumbwa kertoo, että laitteiden rikkoutumisen ja lääkkeiden loppumisen seurauksena syöpähoitoja ei ole Zimbabwen yleisissä sairaaloissa pystytty antamaan kahteen vuoteen.

Ne, joilla on varaa, hakeutuvat naapurimaahan Botswanaan tai tavattoman kalliiseen yksityissairaalaan.

"Pystymme auttamaan vain niitä syöpäpotilaita, jotka voidaan leikata, mutta heillekään ei ole jälkihoitoa tarjolla", Tarumbwa tunnustaa.

"Tilanne on katastrofaalinen, sillä aids ja HI-virus lisäävät syöpäriskiä. Tapaukset ovat lisääntyneet valtavasti", hän jatkaa. Zimbabwelaisista aikuisista jo 26 prosenttia kantaa hiviä.

Presidentti Robert Mugaben hallitus on johtanut Zimbabwen kansainväliseen eritykseen ja taloudelliseen umpikujaan. Inflaatio ylittää 500 prosenttia, valuuttakirstu on tyhjä ja aivovuoto imee kaikki kynnelle kykenevät ulkomaille.

Kriisi on romuttanut terveydenhuollon, jonka henkilökunta on ollut ensimmäisten lähtijöiden joukossa. Zimbabween vielä jääneet lakkoilevat jatkuvasti vaatien parempaa palkkaa ja työolojen kohennusta.

Hallitus on saanut avukseen kuubalaisia lääkäreitä, joita tuli viimeksi helmikuussa 74. Kesäkuussa Kongon demokraattisesta tasavallasta tuli 54 lääkäriä, 11 farmaseuttia ja 3 radiologia. Heillä on kolmen vuoden sopimus työskentelystä julkisissa sairaaloissa eri puolilla maata.

Kun hallitus on rahaton, ulkomaisten lääkäreiden toimintamahdollisuudet jäävät rajallisiksi. Asiaa ei helpota se, että he ovat espanjan- tai ranskankielisiä, kun Zimbabwen maaseudulla ei moni puhu edes maan virallista kieltä, englantia.

Työttömyys on paisunut jo 70 prosenttiin, ja saatavilla olevien lääkkeiden hinnat kymmenkertaistuivat kahden viime kuukauden aikana.

Zimbabwen 12,5 miljoonasta asukkaasta on sairausvakuutuksen piirissä enää miljoona, ja heistä noin puolet pystyy hyödyntämään terveyspalveluja.

Sairaaloiden ahdinkoa on pahentanut se, että hallitus ei ole kyennyt ostamaan hiiltä niiden polttoaineeksi. Seurauksena on ollut ongelmia ruoanvalmistuksessa, pyykinpesussa ja välineiden steriloinnissa.

Puolet zimbabwelaisista on joutunut ulkopuolisen ruoka-avun varaan sen jälkeen, kun hallitus kolme vuotta sitten aloitti kiistellyn maauudistuksen jakaakseen valkoisten omistamat suurtilat uudelleen.

Kansainvälisestä ruoka-avusta huolimatta aliravitsemus on yleistynyt hälyttävästi. Jopa sairaalat ovat joutuneet käännyttämään potilaita pois, koska heille ei ole tarjota ruokaa.

Erityisen vaikeassa asemassa ovat hiv-positiiviset, joiden pitäisi syödä monipuolista ruokaa. Heistä harvalla on varaa yhdistelmälääkkeisiin, ja useimmat joutuvat tyytymään särkypillereihin.

Zimbabwen terveystilanteen heikkenemisestä kertoo hyytävästi uutinen, jonka mukaan 700 ihmistä on kuollut malariaan jo ennen sadekauden alkamista. Pääsyynä siihenkin on pula lääkkeistä.

"Ihmiset joutuvat hakeutumaan sairaalaan, jossa ei ole lääkkeitä tai ravintoliuoksia eikä rahaa niiden hankkimiseen. Lääkäri ei voi muuta kuin katsella, miten potilas kuolee", tohtori Tarumbwa huokaa.