Uutinen

Rahan ja julkisuuden puute hidastavat Aasian kehitystä

Lontooseen kokoontuneet päättäjät totesivat Aasian jääneen taka-alalle niin kehitysrahoituksessa kuin kampanjoinnissakin siitä huolimatta, että mantereella asuu kaksi kolmannesta maailman köyhästä.
Janne Hukka
10.3.2006

Katuelämää Intiassa (kuva: Sini Kuvaja)

Lontoossa 6.-7. maaliskuuta kokoontuneet kansainvälisten järjestöjen, pankkien ja valtioiden edustajat pelkäävät Aasian suhteellisen korkean talouskasvun antavan harhauttavan kuvan mantereen ongelmista: todellisuudessa Aasian köyhät kärsivät kehitysyhteistyövarojen ja huomion puutteessa.

Kokoontumista isännöinyt Britannian pääministeri Tony Blair muistuttikin, että Aasian ongelmien mittakaava on valtaisa, ja maanosan todellinen köyhyyskoe on vasta edessä.

"Asia 2015: Promoting Growth, Ending Poverty" -konferenssin pääteemana oli Aasian kehittämisen haasteet vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi vuoteen 2015 mennessä. Avajaispuheessaan Blair muistutti osanottajia, että köyhyyden vastainen kamppailu ei ole vielä läheskään ohi Aasiassa, BBC kirjoittaa.

Vaikka viimeisen kahden vuosikymmenen aikana enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin on noussut köyhyydestä Aasiassa, edelleenkin mantereella asuu kaksi kolmannesta maailman köyhistä, Blair sanoi.

Kymmenien miljoonien ihmisten olosuhteet eivät ole myöskään parantuneet tasavertaisesti, vaan talouskasvu on luonut ennennäkemättömiä elintasokuiluja. Blairin mukaan mantereen avainkysymyksenä onkin talouskasvusta saatavien hyötyjen jakaminen tasaisemmin vaarantamatta ympäristön tilaa.

Vuosituhattavoitteiden saavuttamista ei myöskään voi pitää Blairin mukaan riittävänä päämääränä. Vaikka köyhyys Aasiassa puolitettaisiinkin tavoitteiden mukaisesti, nykyisten ennusteiden mukaan mantereella tulee elämään yli miljardi ihmistä alle dollarilla päivässä vuonna 2015.

Haasteiden todellinen mittakaava

Konferenssissa julkistetun Unescapin (United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific) ja Aasian kehityspankin yhteisen raportin mukaan Aasian maiden asukkaille kohdistetaan suhteellisesti huomattavan pieni osa kehitysyhteistyörahoituksesta.

Esimerkiksi kiinalainen tai intialainen köyhä sai keskimäärin dollarin verran kehitysapua vuonna 2004. Entisille sosialistisen Itä-Euroopan maille sen sijaan sitä oli varattu 87 dollaria henkilöä kohden ja Tyynenmeren valtioiden asukkaille 190 dollaria henkilöä kohden vuodessa, UNNews kirjoittaa.

Kuitenkin yksin Intiassa on esimerkiksi 38 prosenttia kaikista maailman alle viisivuotiasta aliravituista lapsista. Siellä on myös yli kaksi kertaa enemmän lukutaidottomia naisia kuin missään muualla maailmassa.

Avunantajien taipumus suunnata kehitysapu Afrikkaan Aasian sijasta on osittain tulosta suurista kampanjoista, kuten Make Poverty Historysta ja G8-maiden aloitteista, joiden avulla Afrikan ongelmille on saatu paljon julkisuutta.

Erityisesti Etelä-Aasian poliitikot ilmaisivat turhautuneisuutensa vallitsevaan tilanteeseen, Noticias.info kirjoittaa. He katsoivat kuitenkin konferenssin olevan tervetullut askel oikeaan suuntaan.

Lisää tietoa aiheesta