Uutinen

Puuvillantuottajien ahdinko pahenee Afrikassa

Yhdysvalloissa maksetut tukiaiset uhkaavat 20 miljoonan afrikkalaisen elantoa.
23.8.2006

IPS -- Puuvillankasvattaja François Tani länsiafrikkalaisesta Burkina Fasosta on raivannut itselleen tänä vuonna lisää peltoa. Vaikka ala on nyt 28 hehtaaria, tuloja hän ei usko saavansa aiempaa enempää.

Tani uskaltaa korkeintaan toivoa, että tulot eivät merkittävästi alenisi. Burkinalaiset viljelijät saivat puuvillastaan toissa vuonna 0,33 euroa kilolta. Viime vuonna hinta oli pudonnut 0,27 euroon, ja nyt ollaan jo sentin verran sen alapuolella.

"Viime vuonna satoni oli 47 tonnia. Tänä vuonna se kasvaa 50 tonniin, mutta tulot laskevat", Tani sanoo.

Burkina Fason 14 miljoonasta asukkaasta kuutisen miljoonaa elää tavalla tai toisella puuvillan varassa, joten hinnanlaskulla on rajut vaikutukset.

Sama pätee moniin muihin Länsi-Afrikan maihin, kuten Tshadiin, Beniniin ja Norsunluurannikkoon. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa puuvillasta saa elantonsa noin 20 miljoonaa ihmistä.

Syyttävä sormi osoittaa Yhdysvaltoja, joka jakaa 25 000 puuvillankasvattajalleen niin avokätistä tukea, että hinnat ovat maailmalla romahtaneet.

Kehitysapujärjestö Oxfamin mukaan yhdysvaltalaiset puuvillankasvattajat ovat saaneet noin miljardin dollarin tuet vuosina 2004-2005. Samaan aikaan afrikkalaiset tuottajat kärsivät 450 miljoonan dollarin tappiot.

"Puuvillantuotanto ei ole amerikkalaisille kannattavaa. Jos Afrikassa olisi vastaava tilanne, Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto olisivat tehneet viljelystä lopun ", Afrikan puuvillantuottajien yhdistyksen puheenjohtaja François Traoré sanoo.

Afrikassa toivottiin, että USA taivutettaisiin leikkaamaan tukiaisiaan Maailman kauppajärjestön WTO:n keskeneräisen Dohan kierroksen neuvotteluissa. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat heinäkuussa, eikä jatkosta ole tietoa.

Tilanteen pelätään jopa pahenevan ensi vuonna, kun Yhdysvaltain on määrä tarkistaa maatalouslakejaan.

Tukiaisia säätelevä laki arvioidaan aina viiden vuoden välein. Yhdysvaltain politiikkaan vaikuttavat nyt marraskuun kongressivaalit sekä vuoden 2008 presidentinvaalit. Poliitikot tuskin vaarantavat kannatustaan tukia leikkaamalla, kun WTO:lta ei tullut uusia määräyksiä lakiin liitettäviksi.

Afrikkalaiset saivat lupaavia uutisia WTO:sta aiemmin tänä vuonna, kun järjestö arvioi osan Yhdysvaltain puuvillatukiaisista sääntöjensä vastaisiksi.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone päättikin poistaa noin kymmenesosan puuvillatuista vähittäin elokuusta alkaen.

Sen ei kuitenkaan uskota helpottavan vääristynyttä markkinatilannetta merkittävästi. Tulojen aleneminen ajaa afrikkalaiset kierteeseen, jossa puuvillan laatu heikkenee, kun lannoitteisiin on varaa entistä heikommin. Jotkut etsivät ratkaisua luomuviljelystä.

"Emme ole löytäneet puuvillan tilalle muita tuottavia viljelykasveja. Olemme kokeilleen seesamia ja viljakasveja, mutta heikoin tuloksin. Kun moni viljelijä vaihtoi viljaan, senkin hinnat romahtivat", kertoo puuvillankasvattaja Lamoussa Ouattara Burkina Fason Leraban maakunnasta.