Uutinen

Putin muuttaa Venäjän kiisteltyä kansalaisjärjestölakia

Laajan painostuksen seurauksena Venäjällä jo lähes hyväksytty laki kansalaisjärjestöjen toiminnan valvonnasta kirjoitetaan presidentin päätöksellä uusiksi.
Jari Nousiainen
13.12.2005

Euroopan neuvosto ja eurooppalaiset kansalaisjärjestöt painostivat Venäjän hallitusta voimakkaasti vetämään pois esityksen laista, joka olisi antanut laajat valtuudet järjestöjen toiminnan valvomiseen Venäjällä. Myös Yhdysvallat ilmaisi huolensa lain vaikutuksista presidentti Putinille.

Joulukuun 9. päivänä antamassaan lausunnossa presidentti Putin ilmoitti vastustavansa kansainvälisten järjestöjen rekisteröimistä venäläisiksi, ja että lakiesitys on otettava uuteen tarkasteluun. Putinin mukaan lain tarkoitus on yhä ajankohtainen, mutta toimien täytäntöönpanoa on tarkasteltava uudelleen toimivan kansalaisyhteiskunnan kannalta, kirjoittaa EurActiv.com.

ABC:n uutisen mukaan presidentti Putin lupasi, ettei ulkomaisten kansalaisjärjestöjen tarvitsisi pyytää lupaa hallitukselta toimintansa jatkamiseen, mutta niiden olisi ilmoitettava läsnäolostaan viranomaisille.

Lisää tietoa aiheesta